Димитров: В няколко сектора заплатите са критично ниски

4273
Димитров: В няколко сектора заплатите са критично ниски
Снимка: БГНЕС

До края на годината преизпълнението на приходите към бюджетния план ще достигне 800 - 850 млн. лв., прогнозира във Велико Търново президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него това ще направи възможно да се разходват непланирани разходи, при запазване на дефицита на бюджетния план, както е гласуван в парламента, предаде Дарик.

От октомври вдигат заплатите на учителите

Заплатите в средното образование ще бъдат увеличени от октомври. Това съобщи в Русе председателят на КНСБ Пламен Димитров, който започн...

"Поне една трета от тези средства трябва да отидат за подпомагане на най-тежките и бедни системи в държавната администрация. Освен учителите, има още няколко сектора с драматично ниски заплати", допълни Пламен Димитров.

Той даде пример с Изпълнителната агенция за борба с градушките, където 75% от служителите получават минимална работна заплата.

"В тази агенция работят около 800 човека за смешни пари и не е сигурно дали ще имат заплати през ноември и декември", посочи Димитров.

По думите му за борба с градушките трябват 5 млн. лв., които да позволят увеличение на заплатите на служителите с между 15 и 20%.

Най-високата заплата в общинските избирателни комисии - 1100 лева

1100 лева на месец - това е най-високото възнаграждение в изборните комисии за предстоящите местни избори. Толкова ще взема председател...

Лидерът на КНСБ каза още, че увеличение на трудовите възнаграждения трябва да има и в Агенцията за социално подпомагане, където са ангажирани около 5000 души със заплати около минималните.

Подобна е ситуацията в Агенцията по заетостта и бюрата по труда, както и в голяма част от културната сфера - регионални библиотеки и читалищата.

"Музеите се готвят за обща стачка, в момента вървят съкращения на музейни работници и се готви дори закриване на музеи", коментира още Пламен Димитров. Синдикалния лидер прогнозира напрежение в много сфери, което може да доведе до стачки и протести, ако управляващите не вземат мерки.

Във Велико Търново Пламен Димитров проведе среща с кандидати за кметове и за общински съветници. Целта на дискусиите, които КНСБ организира в цялата страна, е да се коментират идеите за подобряване на местния социален диалог и очертаване на политическите приоритети на местно ниво.

Икономиката ни е в три индустрии и два града

Преработващата индустрия, аутсорсингът и бизнес услугите и секторът на ИТ/комуникационни услуги са двигателите на новосъздадената заето...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com