Детската смъртност през 2014 г. се увеличи за пръв път от 17 години насам

9664
Детската смъртност през 2014 г. се увеличи за пръв път от 17 години насам
Снимка: Thinkstock

Детската смъртност се увеличава за първи път от 17 години насам. Това показват изнесените днес данни за демографската структура на населението през 2014 г., публикувани от Националния статистически институт (НСИ).

След регистрираното трайно намаление на нивото на детска смъртност от 1997 г. досега, през 2014 г. коефициентът на детска смъртност за първи път се покачва с 0.3‰. През 2001 г. той е 14.4‰, през 2005 г. - 10.4‰, а през 2013 г. - 7.3‰, сочат данните на статистическия институт.

България и Германия с най-малко деца в ЕС

В рамките на Европейския съюз най-нисък спрямо възрастните е броят на децата в Германия и България. Тревожните данни от Европейската с...

През миналата година в страната са починали 517 деца на възраст от една година, а коефициентът на детска смъртност е 7,6%.

В регионален аспект през 2014 г. в общо единадесет области коефициентът на детска смъртност е по-нисък от средния за страната, като най-нисък е в областите Габрово - 1.3‰, и Смолян -2.7‰. Най-висока стойност на коефициента на детска смъртност е регистрирана в област Сливен, следвана от Хасково и Силистра.

"Общият коефициент на смъртност е 15,1, което си е един рекорд и за България, и за европейските страни и се дължи на влошената възрастова структура на населението. Това, което обаче е тревожно, е увеличението на детската смъртност. През последните 20 години този показател бележеше снижение. Това е всеобщата европейска тенденция. За съжаление в България този показател все още е около два пъти по-висок от средното за ЕС", заяви пред БНР председателят на статистическия институт Сергей Цветарски.

Броят на умрелите през за миналата година е близо 109 хил. души, а коефициентът на обща смъртност 15.1‰. Спрямо предходната година броят на умрелите се увеличава с 4 607 случая, или с 4.4%. Нивото на общата смъртност продължава да е твърде високо, отчитат експертите от НСИ.

Смъртността сред мъжете (16,1‰) продължава да бъде по-висока от тази при жените (14,1‰). През 2014 г. на 1 000 жени умират 1 082 мъже.

Експерти писаха Среден (3) на държавата за грижите ѝ към децата

Развитието на политиките за грижите към децата се оценяват на среден 3,20. Оценката е поставена експерти, съставили ежегодният доклад н...

Продължават и силно изразените различия в смъртността сред градското и селското население. Коефициентът на смъртност е по-висок в селата (21.6‰) отколкото в градовете (12.7‰).

Общо за 28-те страни членки на ЕС коефициентът на смъртност през 2013 г. е 9.9‰. Равнището на общата смъртност  на населението  в  България  е най-високо сред европейските  страни. С  най-ниска смъртност са Ирландия -6.4‰,и Кипър - 6.0‰. В Люксембург, Малта, Испания, Нидерландия и Франция коефициентът на смъртност е под 9.0‰. Освен в България значително по-висока от средната за ЕС-28 е стойността на този показател само в Латвия - 14.3‰,и Литва -14.0‰.

С най-висока смъртност в България са областите Видин и Монтана, следвани от Враца и Ловеч. Девет са областите със смъртност, по-ниска от общата за страната, като най-нисък е този показател в областите София (столица), Кърджали, Варна и Благоевград.

Средната продължителност на живота при мъжете е 71.2 години, докато при жените е с малко повече от седем години по-висока -78.3 години. Средната продължителност на предстоящия живот е с 2.7 години по-висока за населението в градовете (75.5 години) отколкото за населението в селата (72.8 години).

Unicef: Детската смъртност намалява

Смъртността сред децата под 5-годишна възраст продължава да спада и това намаляване се е ускорило през 2013 г., се казва в доклад на Un...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com