Детска пиеса за случилото се в Белене по време на комунизма разбуни духовете

12402
Детска пиеса за случилото се в Белене по време на комунизма разбуни духовете

Възстановка на случилото се в лагера в Белене по време на комунистическия режим предизвика бурни спорове. Тя беше направена като спомен за жертвите на комунизма.

Представлението е изиграно от ученици от ОУ „Васил Левски” в Белене. Родителите дадоха своето разрешение, каза Румяна Богданова, директорът на училището. На представлението присъстваха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, както и военният министър Николай Ненчев. Те не коментираха дали използването на деца е укоримо. ДАЗД е сезирана за случая.

Стотици почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим

Програма, организирана от Инициативния комитет на Обединеният съюз на репресираните от комунистическия режим, събра около 200 души до ...

Не може да ползваме деца дори за възстановка, подчерта Мария Капон в студиото на Нова телевизия. Мотивът – не можело да правим както комунистите. Тя даде и пример – като дете, докато е учила, никога не са я карали да прави възстановка на разпятието на Христос.

Изненадан съм от реакции. Бих казал, че и медиите преекспонират, защото се вади само снимката на надзирателите с пистолети и „жертви” – извън контекст. Трябва да се знае, че от две години сме чистили лагера в Белене. Това не е първа пиеса на това място – играли сме пиеса и как войниците на Цар Ирод убиват децата във Витлеем, защото е част от Библията, обясни организаторът на събитието отец Паоло Кортези.

Паметта за исторически събития се предава чрез спомени, чрез разкази, музеи. За мен е потресаващо, че искаме да се борим с насилието, е правим сцена на дете-палач с пистолет и дете-жертва, поясни Капон.

Работили сме за представлението с децата-актьорите, те с голямо желание играят театрални постановки. А в Сливен, вчера – на Международния ден на детето, са вкарали деца във военно поделение – при автомати, бомби. Защо никой не се възмути на това, попита Кортези. А Капон посочи, че инициативата да си спомняме за Белене е прекрасна. И добави, че е възмутена, защото политици са присъствали и не са реагирали адекватно. За Капон големият приоритет е Белене да стане музей, България да си спомня какво е било там. Тя поиска да се направят помагала и учебници, в които да се описва какво е било в Белене. Искам Белене да е място на паметта, завърши и отец Кортези.

Конституционният съд в Румъния отвори път към съдебни дела за престъпленията на комунистическия режим

Убийствата нямат давност. Това е официалното становище на Конституционния съд в Румъния, с което се отваря път към осъждането на извърш...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com