"Десните" осъждат включването на Симеон II в литургията на българските храмове

8119
"Десните" осъждат включването на Симеон II в литургията на българските храмове
Снимка: БГНЕС

Коалиция "Десните" остро осъжда решението на Синода на православната църква за включването на Симеон Сакскобургготски в Светата Литургия на българските православни храмове. Това се казва в позиция на политическата формация, изпратена до медиите.

По-долу в отвореното писмо се казва:

Плевнелиев призова църквата да преосмисли решението си за Симеон II

Днес България е горд член на европейското семейство, което е изпълнена мечта и завет на поколения българи. Гордеем се, че сме демокра...

"Ясно съзнавайки разделението на държавата и църквата не разбираме по каква причина Светият синод титулува лицето Сакскобурготски като Цар в рамките на парламентарна Република.

Още повече това бе оповестено пред очите на светската власт в лицето на Президента на Републиката и Министър-председателя.

Смятаме това за акт на намеса в делата на държавната власт. Винаги сме се възправяли срещу обратните случаи, когато държавата се е намесвала в църковните дела. Затова и днес не можем да замълчим пред този акт, който разделя нацията и поставя под въпрос държавното й устройство. Награждаването на Бойко Методиев Борисов и Симеон Сакскобургготски с ордени оставяме на съвестта на светите архиереи и Божията милост.

Православната църква винаги е оцелявала и възтържествувала, защото Църквата това е паството, а не клириците. В такива моменти е добре да не забравяме, че Църквата това сме всички ние, и миряни и клирици. Че всички ние сме едно Тяло Христово и членове един другиму. Затова и в Литургията толкова често можем да чуем:  „нека един други и целия наш живот на Христа Бога да отдадем".

Ясно е: Симеон Сакскобургготски ще бъде посочван като цар на българите в литургиите

Висшето ръководство на Българската православна църква реши при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и м...

Решението на Синода за Симеон II може да раздели християните на монархисти и републиканци, каза вчера президентът Росен Плевнелиев по повод решението на Висшето ръководство на Българската православна църква при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на БПЦ да се споменава името на Симеон Сакскобургготски като цар на всички българи. Плевнелиев призова църквата да преосмисли това въведение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com