Десислава Танева заяви, че се подготвя нов закон за храните

4641
Десислава Танева заяви, че се подготвя нов закон за храните
Снимка: БГНЕС

В предаването "Лице в лице" по bTV министърът на земеделието и храните, Десислава Танева, заяви, че по отношение на закона за храните са направени спешни промени в отделни наредби, а сега вече се подготвя и нов закон за храните, съвместно с производители и българските потребители.

Според министър Танева "целта е да се постигне доверието на потребителя, че когато си купува храна от магазина, тя съответства изцяло на това, което е написано на етикета". 

Десислава Танева: Близо 6 800 са регистрираните земеделски стопани, които са пчелари

"Близо 6 800 са регистрираните земеделски стопани, които са пчелари. Продукцията всяка година, която се произвежда от пчелния мед е ...

Стана ясно, че новият закон за храните ще отговаря изцяло на правната рамка на европейското законодателство.

Министър Танева заяви, че продуктите на пазара трябва да съответстват на държавните стандарти, ако това е изписано на етикета им.

"Цялата система от производител до краен потребител трябва да бъде достатъчно ефективна, че това да дава висока степен на гаранция", коментира още Танева.

На въпрос кои храни са с по-високо качество - българските или чуждите - министър Танева заяви, че когато една храна се предлага в търговски обект, тя следва да е еднакво сигурна и няма как храните да бъдат разделени по отношение на безопасността и сигурността, защото те трябва да са еднакви. 

Макар потребителите да избират различни по-евтини продукти, те трябва да бъдат напълно сигурни като качество, както всички останали, допълни още Танева.

Министър Десислава Танева: Производителите на маслодайна роза ще получат по 100 лв. на декар допълнителна подкрепа

За първи път от тази година в новия програмен период производителите на традиционните български сортове маслодайна роза ще получат допъ...

По думите й категорично се проверяват и вносните, и българските храни.

По отношение на ГМО продуктите, Десислава Танева посочи, че България няма да допусне производство на ГМО продукти на територията на страната. 

На въпрос ще се направи ли филтър на вносните ГМО храни, Танева заяви, че дали ще има специален режим относно допускането на търговията, зависи от това дали той ще касае целия Европейски съюз. "България винаги е отстоявала позицията на най-стриктен режим по отношение на вноса на ГМО храни", каза Танева.

По темата със стопаните, които не ваксинират животните си срещу антракс, Танева заяви, че ще се подготвят промени, чрез които да се вменят нови задължения на стопаните на животни и така да се гарантира по-голяма сигурност. "Санкции ще носят всички по веригата, когато приемем промените в закона за ветеринаромедицинската дейност", допълни Танева.

По отношение на евросубсидиите, Танева посочи, че около 70 млн. повече, ще получат фермерите тази година в сравнение с миналата. Министър Танева заяви, че правителството ще подпомогне и българските млекопроизводители.

Десислава Танева: Не очаквам отпадането на квотите да има драстично увеличение на обема на производство

„Аз не очаквам разбира се, че с отпадането на квотите ще има драстично увеличение на обема на производството. До сега тези стра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество