Деси Николова съди България в Страсбург

26401
Деси Николова съди България в Страсбург
Снимка: Стефан Стефанов

Макар и задочно, станалата известна покрай протестите срещу правителството на Пламен Орешарски Десислава Николова и родителите ѝ ще съдят България в Страсбург. От тяхно име жалба в Европейския съд в Страсбург по правата на човека срещу държавата е подала Пловдивската асоциация за правата на човека. Това съобщи пред "24 часа" шефът на организацията адвокат Михаил Екимджиев.

Ученичката от столицата участваше в ноемврийските протести през миналата година пред парламента. Снимката на плачещото момиче, хванало за раменете служител на реда с каска, обиколи тогава световните агенции. Сцената беше запечатана от студента от НАТФИЗ Стефан Стефанов.

И полицията вика Деси на разпит

Десислава Николова, която беше прегърнала полицай по време на протестите пред парламента, е извикана на разпит в полицията, съобщи бТВ....

"15-годишната Деси е била тормозена от държавните институции в лицето на СДВР и Агенцията за закрила на детето. Разпитвали са я защо ходи на митинги без придружител, след като е непълнолетна", коментира адвокат Екимджиев. Според него по този начин е било нарушено правото на личен живот и изказване на мнение, което е защитено от конституцията ни.

Бащата на тийнейджърката Филип Николов също е бил привикван в полицията и посъветван да съблюдава дали дъщеря му употребява алкохол и наркотици.

От Пловдивската асоциация са завели дело срещу държавата в съда в Страсбург за ограничаване на правото на протест и заради случая с председателя на ДСБ в Благоевград Калоян Ханджийски. Той беше осъден за дребно хулиганство през декември 2013-та година, след като сложи шапка и чувал на боядисания като Дядо Коледа паметник на Димитър Благоев в града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com