Деси Николова ще обяснява пред СДВР защо ходи на протест

55772
Деси Николова ще обяснява пред СДВР защо ходи на протест
Снимка: Стефан Стефанов

Сдобилата се с огромна популярност във Facebook Десислава Николова, която беше заснета да плаче, хванала полицай за раменете, ще трябва да даде обяснение защо е била на протест пред СДВР, предаде OFFnews. Причината за исканото обяснение е, че Деси Николова е само на 15 години.

В края на миналата седмица бащата на Деси Филип Николов публикува следния пост на стената си във Facebook:

ДАЗД погна родителите на протестиращата Деси

Държавната агенция за закрила на детето се е самосезирала за случая на Деси Николова, съобщи NOрешарски. Снимката на плачещото момиче ...

"АГЕНЦИЯТА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕЦАТА СЕ Е САМОСЕЗИРАЛА, заради снимката на дъщеря ми с полицая. Сега ме викат в милицията да давам обяснения!!! Нямам думи ...."

Филип Николов вече е дал обяснения в СДВР. Адвокатът му казва, че полицията има право да му иска обяснение заради т.нар. "полицейска закрила на детето".

В средата на август Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) излезе с декларация по повод участието на деца в антиправителствените протести. Тя гласеше следното:

"Тревожна тенденция е, че по време на масови мероприятия – протести, спортни състезания, концерти и др., често има провокации и съществува риск от ескалиране на напрежението и създаване на опасност за живота и здравето на всички участници, но най-вече на децата - предвид тяхното уязвимо физическо и психическо развитие. Затова ДАЗД призовава родителите внимателно да преценят доколко е подходящо участието на техните малчугани в протестите.

Родители: ДАЗД да не влиза в ролята на полиция на мисълта

На 15 август 2013 г. след повече от два месеца всекидневни мирни демонстрации, ДАЗД в многозначително становище намекна за възможност...

Отговорност на всеки, който забележи на протестите дете, оставено без надзор от страна на родител или стане свидетел на непристойното поведение от страна на участници в публично организирани прояви, които грубо нарушават обществения ред и създават опасност за малолетните и непълнолетните, е веднага да сигнализира органите по опазване на обществения ред и сигурност, които са и органи по закрила на детето."

Преди случая с Деси от ДАЗД официално не са разпространявали съобщение за изоставен без родителски надзор малолетен или пълнолетен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com