Депутатите приключват със закона за защита от дискриминация

11316
Депутатите приключват със закона за защита от дискриминация
Снимка: БГНЕС

Промените в закона за защита от дискриминация трябва да бъдат приети окончателно от Народното събрание на първото редовно заседание на парламента в сряда, предаде БГНЕС.

Автор на промените е Министерски съвет, като в края на миналата седмица в пленарна зала се разрази сериозен спор относно дискриминацията в случаи, когато едно лице е сменило своя пол.

В мотивите си кабинетът пише, че промените са разработени в изпълнение на ангажименти, произтичащи от членството на Република България в Европейския съюз. От Европейската комисия имат забележки към начина, по който у нас е транспонирана Директива 2006/54/ЕО на Европейския парламент от 5 юли 2006 г. за прилагането на принципа на равните възможности и равното третиране на мъжете и жените в областта на заетостта и професиите по отношение гарантиране на защитата срещу дискриминация при промяна на пола и прехвърлянето на тежестта на доказване в случаи на дискриминация. В законопроекта изрично е записано, че дискриминация по признака "пол" включва и случаите на промяна на пола.

Друга основна поправка е свързана с прехвърляне на тежестта на доказване на дискриминация, като дискриминираното лице – ищец или жалбоподател, се освобождава от тежестта на доказване, когато представи факти за наличие на предполагаема дискриминация. В този случай ответникът е този, който трябва да докаже, че няма нарушение на принципа за равно третиране.

В проектопрограмата за работната седмица на депутатите са включени още промени в Наказателно-процесуалния кодекс, внесени от Данаил Кирилов и негови колеги от ГЕРБ. В мотивите си Кирилов посочва, че основно предназначение на законопроекта е да повиши ефективността на мерките за неотклонение и на другите форми на процесуална принуда, прилагани спрямо обвиняеми и подсъдими лица. Досегашната уредба по НПК не предлага достатъчно надеждни гаранции, че посредством мерките за процесуална принуда се обезпечава безпрепятственото водене на наказателното производство, неговото своевременно приключване и особено изпълнението на влязлата в сила присъда, подчертават вносителите от ГЕРБ.

Депутатите ще разгледат и няколко предложения за промени в Гражданския процесуален кодекс, както и два законопроекта на опозицията в лицето на "Атака" и БСП за промени в Закона за частните съдебни изпълнители.

Сред точките в предложенията за програма за седмицата попада и избор на нов председател на Сметната палата. Двамата кандидати за поста за Цветан Цветков - издигнат от ГЕРБ и Реформаторския блок и Горица Грънчарова-Кожарева, която е предложение на Патриотичния фронт. Двамата кандидати бяха изслушани от комисията по бюджет и финанси през миналата седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com