Делата при частни съдебни изпълнители намалели с 20%

6315
Делата при частни съдебни изпълнители намалели с 20%
Снимка: Thinkstock

От Камарата на частните съдебни изпълнители предлагат поредица от законодателни промени, които да балансират длъжници и кредитори. От организацията остро възразиха срещу изказвания на депутати, насаждащи омраза срещу професията им.

На семинар от Камарата отчетоха 20% намаляване на броя на изпълнителните дела и сериозен ръст в продажбата на недвжими имоти от 2013 година досега. Какви са причините обясни председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев, цитиран от БНР.

Махат таксите за частни съдебни изпълнители

Длъжниците ще плащат по-малко такси за борчове, които се събират от частни съдебни изпълнители, съобщава в. „Стандарт". Това пр...

"Обясняваме си го, от една страна, с някакво оживление в икономиката, защото виждаме, че на свободния пазар има увеличение на сделките, а така и с кризата с КТБ, тъй като някои хора са взели решение, че е по-добре да инвестират свободни средства в недвижими имоти. Много бихме се радвали да е се стабилизира икономиката, но чак толкова силно и смело изказване не бихме могли да направим на този етап. Това, което със сигурност можем да кажем, е, че силната тенденция на намаляване на делата при частните съдебни изпълнители означава, че ситуацията се нормализира", каза той.

"От данните на банковата система виждаме, че една значителна част от парите, върнати по случая КТБ, бяха вложени в банки. Така че доверие има, според хората в банковата система, но очевидно, една част от тези пари, както и друга част, по-голямата, от хора, които са имали финансови възможности, са преценили, че е дошъл моментът да инвестират в пазара на недвижимите имоти, било то и заради сигурност на своите средства. С това си обясняваме ръста на продажбите", заяви още Дичев.

Лошо е с частните съдебни изпълнители да се вдигат политически рейтинги, коментира още Дичев. Според него представените законодателни инициативи не са в полза на потребителите, както твърдят техните политически говорители, а са в полза на монополите.

Сред активните говорители срещу частните съдебни изпълнители е Мая Манолова от БСП - Лява България - със законодателни предложения, включително и за закриване на професията частен съдебен изпълнител. Периодично се включват и депутати от "Атака" и Патриотичния фронт. Камарата на частните съдебни изпълнители е категорична, че професията им се използва за решаване на вътрешнопартийни проблеми, вместо да се търсят възможности за решаване на социално-икономическите проблеми в държавата.

БСП и Патриотите рамо до рамо срещу "банковото лоби"

Десетки представители на граждански организации и обикновени граждани, засегнати от дейността на частни съдебни изпълнени се събрах...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com