Децата на бежанците от Калище ще учат в София или Земен

149591
Децата на бежанците от Калище ще учат в София или Земен
Снимка: БГНЕС

Невъзможно беше децата на бежанците да имат първи учебен ден в училището в Калище. Оттук насетне вариантите са 2 - да започнат училище в град Земен или в град София. Това обяви служебният министър на образованието Румяна Коларова по повод създалата се ситуация в пернишката област Ковачевци. Тя допълни, че се е надявала омразата да не е толкова остра.

Училището в Калище е защитено. В него учат общо 18 деца, а първокласниците са двама. Ако се бяха включили и децата на бежанците, съотношението щеше да е 2:7, коментира служебният министър.

Изнудват ни да вземем децата на бежанците, твърдят в Ковачевци, държавата отрича

Не казваме, че е проблем да има паралелки с бежанци, но случаят е далеч по-различен. Това обясни кметът на Община Ковачевци Васил Стани...

Тя обаче отхвърли опасенията на местните хора, че децата на бежанците няма да успеят да се интегрират, тъй като не знаят български език. Беше даден пример с множество българчета, които започват училище например в Швеция, Франция и тн, без да знаят местния език.

Вчера благодарение на много хора, включително и членове на МОН, е бил избегнат голям скандал. А именно - провеждане на заседание на общинския съвет на Калище в местното училище, разказа Коларова. Тя коментира, че ако това се е било случило, е щяло да бъде груба политическа демонстрация в учебното заведение.

По въпроса за интегирането на децата на представители на малцинствата образователният министър обясни, че за тях е по-добре да започнат образованието си в по-малко училище.

 

В община Ковачевци назрява ново Розово

Имало е опити заедно с децата от общината в училището в Калище да учат в първи клас и 10 деца от сомалийски и афганистански произход. ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com