Дарения за бежанците могат да бъдат направени във всеки офис на БЧК

24950
Дарения за бежанците могат да бъдат направени във всеки офис на БЧК

Дарения за бежанци могат да бъдат направени във всеки офис на Български червен кръст (БЧК) в страната. Това каза по време на пресконференция,относно стартирането на Национална благотворителна кампания в подкрепа на бежанците в България, Христо Григоров, председател на Български червен кръст (БЧК), предаде „Фокус”.

„Няма да върнем абсолютно никой желаещ да помогне. Този, който желае да даде бебешки дрехи, памперси, играчки, дрехи може да го направи. Всички дарения ще бъдат насочени към бежанските лагери. Убеден съм, че тази кампания ще даде възможността всички заедно да може да помогнем на тези хора”, заяви още Христо Григоров.

Русия обвинява инспекторите на ООН в пристрастие

Русия обвини в пристрастно отношение инспекторите на ООН, които разследваха атаката с химическо оръжие в Сирия, и заяви, че е получил...

„Лично бях на границата и, когато се види една майка с 2-3 деца, които плачат гладни, с температура, човек няма как да не почувства кризата и трагедията им. Този проблем излиза извън България. Страната ни е част от голямо европейско семейство и считам, че това трябва да бъде вече европейски проблем, но това е политически въпрос, по който не бих желал да взимам становище. Нашата задача е да подпомогнем държавата с хуманитарна помощ при решаването на тези изключително тежка криза. България не се е сблъсквала с такава криза, може би, от 70-80 години, от масовото напускане на българите от Македония и Одринска Тракия. Това е едно изпитание за всички. Ако Международната централа на БЧК в Женева отвори фондовете си за България, ще може да получаваме финансов ресурс, с който ние да подсигурим всичко, което планираме”, заяви още Христо Григоров.

135 години Български червен кръст винаги е бил в подкрепа на държавните институции и на хората както по време на война, така и в мирно време, допълни той.

„И други неполитически организации се включиха в тази помощ, защото това не е проблем само за България, а за самата Европа. Многогодишният ни опит показва, че когато се обърнем към българския народ с много ясна мисия, той е готов да протегне ръка. Имаме тези опити от Перник, Бисер и много други. От първия момент, когато започна бежанската вълна у нас, хората започнаха спонтанно да дават дарения. Не сме върнали никого, независимо, че кампанията не беше започнала”, заяви още Христо Григоров. Той посочи, че от официално стартира кампанията.

„Досега имаме 1 110 лв., от които 1 000 лв. са от Константин Стефанов Стамболов. Вече са активни и трите мобилни оператори, като на номер 1466 с един смс, всеки може да дари 1 лев. Активирано е и онлайн дарение на сайта на БЧК. Даваме доста голяма палитра от възможности, за да може българският народ да се включи и помогне”, посочи Христо Григоров. По думите му, събраните средства ще бъдат насочени към Националния щаб. „Този щаб беше създаден със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски на 20 август. Решение за средствата ще се взима на базата на нуждите. Обстановката е толкова динамична, че не знаем колко хора ще дойдат. С тези средства ще открием хранителни шалтери в тези щабове, за да може поне веднъж на ден тези хора да получават топла храна. Най-важното, което направихме е по повод на това, че получихме молба от премиера Орешарски- БЧК да задейства Международната централа в Женева. Там има специални фондове за аварийни ситуации и вярвам, че ще успеем да защитим позиция, така че тези фондове да бъдат отворени. Ако тези фондове се отворят, в рамките на 72 часа България ще започне да получава помощ по линия на Федерацията ни”, заяви Григоров.

България осъжда извършената на 21 август атака с химически оръжия в предградията на Дамаск

България категорично осъжда извършената на 21 август т.г. атака с химически оръжия в предградията на Дамаск. Тази атака е нарушение на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com