Данъчната регистрация на колата ще става автоматично

14042
Данъчната регистрация на колата ще става автоматично
Снимка: БГНЕС

Автомобилите вече няма да се регистрират с декларация от собствениците в съответната община. Това задължение ще отпадне от 1 януари, след като бъде въведена единната информационна система между МВР и общините. Чрез софтуера за автоматично регистриране на автомобилите, разработен от Министерството на финансите, ще бъде преустановена практиката на укриване на данъци при придобиването на нови автомобили, а собствениците ще бъдат улеснени при данъчната регистрация на автомобила.

Повече от 200 общини вече използват софтуера, включително и Столичната община. В областите София-град, Пловдив и Велико Търново пилотно е внедрена услуга за ежедневно получаване на данни за регистрирани и снети от регистрация автомобили от КАТ към централизираната система във финансовото министерство и непосредственото й предоставяне на службите за „Местни данъци и такси" в общините.

КАТ регистрира автомобила ни у дома срещу 13 лв.

Срещу 13 лева такса всеки българин вече ще може да извика екип от Пътна полиция, който да регистрира автомобила му на място вкъщи. Това...

До края на тази година услугата ще бъде предоставена на всички общини, които ползват софтуера на министерството.

В ход е и пилотно тестване на услуга за предоставяне на данни от общините в Министерството на финансите, която ще даде възможност за онлайн проверка за неправомерно ползване на данъчни облекчения в повече от една община. Централизацията на информацията ще позволи преглед на задълженията на данъчно задължените лица във всички общини, което ще елиминира възможността да се ползват многократно облекченията, като например за регистрирано основно жилище, предаде БЛИЦ.

Министерството на финансите планира внедряването на възможности за онлайн подаване на декларации за придобити имоти, и обработка и връщане на отговор до подателя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com