ДП РАО: Хората масово одобрявали да се строи хранилище за ядрени отпадъци

9361
ДП РАО: Хората масово одобрявали да се строи хранилище за ядрени отпадъци

Актуализираният ДОВОС напълно отразява съвременните европейски изисквания за опазване околната среда, живота и здравето на хората и гарантира най-висока степен на безопасност при реализацията на проекта на площадка "Радиана" край Козлодуй. С това твърдение от Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) уведомяват как идеята за хранилище среща повече одобрение, отколкото неодобрение хората, които биха били засегнати от строежа му.

В хода на информационната процедура и обществени обсъждания бяха представени общо 30 становища от различни заинтересовани страни – институции, организации, групи от граждани и отделни граждани, казват от ДП РАО. В 22 от становищата аргументирано се подкрепя изграждането на НХРАО*. В 8 мнения на жители на с. Софрониево, община Мизия, с. Септемврийци, община Вълчедръм, и с. Лехчево, община Бойчиновци, се изказва нежелание проектът да бъде реализиран. Не е упоменато какви са основните причини в тези населени места да не искат да се строи хранилището.

Поправките на ОВОС на новото хранилище за отпадъците на Козлодуй са одобрени

Държавата одобрява всички допълнения относно оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) за строеж на национално хранилище за ниск...

Обществените обсъждания

В периода 16 до 30 април тази година имаше серия от срещи за обществено обсъждане на актуализирания Доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО). От ДП РАО уведомяват, че първото от общо предвидени 11 обществени обсъждания (бел. ред. - в 11 населени места), се е състояло в село Хърлец. В землището на селото ще бъде разположено хранилището. В село Борован като наблюдател се присъедини Питър Мур, експерт на ЕБВР, във връзка със спазване на Политиката по околна и социална среда на банката.

Предвид високия обществен интерес към проекта на ДП РАО за изграждане на НХРАО Министерството на околната среда и водите (МОСВ) определи 11 населени места, в които да бъде проведено обществено обсъждане: община Козлодуй и село Хърлец, на чиято територия е площадка „Радиана“, както и общините Мизия, Вълчедръм, Хайредин, Оряхово, Борован, Лом, Криводол, Бойчиновци и Бяла Слатина. Докладът или подробно резюме към него, както книги и формуляри за становища бяха изложени на публичен достъп в 51 различни места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй”, в чиято непосредствена близост е площадка „Радиана”. Пълният ДОВОС и всички други съпътстващи документи – на български и английски език, бяха публикувани предварително, в законоустановените срокове, на Интернет страниците на ДП РАО, МОСВ и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

По време на срещите бяха поставени редица въпроси, свързани с проектa на бъдещото хранилище, с оценката на неговата безопасност, с финансирането му, със значимостта му от гледна точка на осигуряване на заетост в региона и др. На всички поставени въпроси експертите отговориха изчерпателно по време на срещите, твърдят от ДП РАО. Екипът на Възложителя на Инвестиционното предложение ще обобщи в 10-дневен срок и цялата информация – резултат от повдигнатите въпроси, в официално становище, което ще бъде публикувано на Интернет страниците на ДП РАО и МОСВ.

ЕК и ЕБВР са доволни от процеса по извеждане на употреба на блоковете на Козлодуй

Положително впечатление изразиха представителите на Европейската комисия и Европейската банка за възстановяване и развитие с напредъка ...

* НХРАО на площадка "Радиана" представлява екологично съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. Хранилището ще бъде повърхностно многобариерно инженерно съоръжение траншеен тип с капацитет от 19 000 стоманобетонни контейнери с РАО. Съоръжението ще се състои от няколко стоманобетонни вкопани модули, разделени от вътрешни преградни стени на клетки. След запълване с опаковки тези клетки се покриват със стоманобетонна плоча и се изолират от атмосферните води чрез изграждане на многопластов земнонасипен слой. През целия период на експлоатация на Националното хранилище ще бъде провеждан стриктен входящ контрол на постъпващите радиоактивни отпадъци, радиационен контрол и мониторинг както на площадката на хранилището, така и на околната среда. Националното хранилище ще бъде най-новото и модерно съоръжение в Европа от този тип и ще се конкурира по екологични показатели с изграденото в Националния парк Оранчуелос в Испания подобно хранилище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com