ДАЗД отива при децата в Гърмен

6674
ДАЗД отива при децата в Гърмен
Снимка: БГНЕС

Три мобилни екипа започнаха изследване на потребностите на децата и семействата в риск в Община Гърмен, от вчера те работят в кв. Кремиковци.

Под методическото ръководство на експерт от Държавната агенция за закрила на детето, те ще направят оценка на социалното положение и потребностите на пребиваващите в квартала деца и лица, съобщиха от агенцията. В екипите са включени представители на всички органи по закрила на местно ниво, по покана на ДАЗД в работата им участват и двама медиатори, осигурени от Център за междуетнически диалог "Амалипе".

Целта е идентифициране на нуждите и потребностите на децата, преценка на възможностите за подпомагане на родителите за отглеждане на децата в семейната им среда, проучване на ресурсите за предоставяне на материална помощ, особено по отношение на изхранването и жилището, предприемане на всички необходими мерки за закрила на децата и семействата и за обезпечаване на базовите им потребности.

След извършване на изследването ще бъдат набелязани мерки за осигуряване на базовите потребности и спазването на правата на образование, здравеопазване и жилище.

Сформирането на мобилните групи е в изпълнение на приетия на междуинституционална среща, състояла се през миналата седмица по инициатива на председателя на ДЗАД Ева Жечева в Гърмен, план за действие. Той регламентира действията и конкретните задължения за взаимодействие на ангажираните субекти, с цел гарантиране на правата и осигуряване на базовите потребности на децата в риск във връзка със събарянето на незаконните къщи и създалото се напрежение и конфронтация между различни групи. Планът е съобразен с опита на агенцията в координиране на действията на отговорните институции при извършвани през 2012 г. обходи и оценки в районите с компактно ромско население в гр. София, и кореспондира с плана за действие на община Гърмен за изпълнение на интеграционните политики 2015-2017 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com