ДАНС е установила и ограничила 20 нелегални опасни емигранти

22570
ДАНС е установила и ограничила 20 нелегални опасни емигранти
Снимка: Getty Images / Guliver

Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е установила около 20 опасни нелегални имигранти, влезли на територията на България. Те са настанени в центровете от затворен тип на Дирекция „Миграция” към МВР и не представляват опасност за обществото. Това обяви директорът на звеното и зам.-директор на Гранична полиция Йотко Андреев в предаването „Лице в лице” по bTV.

Той и подчерта, че службите за сигурност в България работят много активно и не бива да се подценяват. "Към този момент няма доказателствао, че у нас имапредставители на "Ислямска държава", допълни експертът.

Гранична полиция спаси 11 бедстващи емигранти

11 нелегални емигранти са били спасени при мащабна операция на „Гранична полиция” на българо-турската граница, в която учас...

Комисар Андреев обясни, че оглавяваната от него дирекция „Миграция” се занимава с нелегално пребиваващите у нас чужденци. Към този момент са около 1000 души. Те са настанени в центровете под юрисдикцията на дирекцията, които са от затворен тип и наподобяват затвор.

Онези чужденци, които подадат молби за специален статут, стават отговорност на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и се преместват в центровете на организацията.

Андреев оцени като адекватна организацията на органите, ангажирани с влизащите в страната чужденци. „В следствие на този миграционен натиск, който започна още през 2011 г. след събитията в Африка, след това Близкия изток, в края на 2013 г. се формира Кризисен щаб, който направи разпределителния център в Елхово - той проучва влизащите в страната и оттам се разпределят към центровете на Дирекция „Миграция” и на ДАБ в зависимост от това дали искат статут”, обясни още Йотко Андреев.

Шефът на Дирекция „Миграция” потвърди, че заради действията на джихадистите от „Ислямска държава” в Ирак и Сирия се наблюдава увеличаване на имигрантския поток и броя на търсещите убежище граждани. Той предупреди, че през 2015 г. може да се очаква нова безпрецедентна по мащабите си бежанска вълна от Афганистан към Европа.

Нелегални емигранти са спасени от премръзване от служители на "Гранична полиция"

Една жена и три деца, нелегални емигранти, са били спасени от премръзване от служители на „Гранична полиция” в Ямболско. ...

„В Иран от около 25 години има около 5 млн. афганистански бежанци. През следващата година предстои да бъдат прекратени бежанските статути на около 700 000 души. Не мога да твърдя, че всички ще тръгнат, но голяма част от тях ще тръгнат към Европа и повечето ще минат през България”, обясни Йотко Андреев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com