Д. Гочев: Освен промени в Конституцията съдебната система се нуждае и от организационни мерки

6250
Д. Гочев: Освен промени в Конституцията съдебната система се нуждае и от организационни мерки
Снимка: Thinkstock

Твърдо съм убеден, че проблемите, които стоят пред съдебната система, трябва да бъдат разрешавани и по друг начин, освен чрез промени в Конституцията. Това кзаяви пред БНР бившият конституционен съдия Димитър Гочев.

Според него сега са необходими законодателни промени и организационни мерки. "Струва ми се, че промените, които ще се направят в Конституцията, едва ли ще бъдат с пряка последица решаване точно на проблема с корупцията, да речем, или проблема със забавянето на разглеждането на дела, проблема със забавянето на съдебните процедури по наказателните дела и т.н", каза той. 

Сидеров: Управляващите искат да овладеят докрай съдебната система

Управляващите събират механично подписи за промени в конституцията, заяви пред БНР лидерът на "Атака" Волен Сидеров. "Досега не е воде...

Стратегията за съдебна реформа е доста подробна и би трябвало да бъде ръководна основа за развитието на реформата, каза Гочев. По думите му трябва да бъде поставен акцент и в промяната на процесуалните закони, както и да бъдат взети организационни мерки, както и в организирането и провеждането на борбата срещу корупцията.

Според юриста, реформата във Висшия съдебен съвет (ВСС) няма отношение към претовареността в съдебната система, забавянето на делата и липсата на ефективна наказателна дейност. 

"Тези стъпки, които в момента се предприемат, мисля, че няма да бъдат достатъчно ефективни, за да решат действителните проблеми на съдебната система така, както са очертани в Стратегията и както са познати в цялото общество. Няма да бъдат достатъчни", каза Гочев. По думите му трябва да се положат и други усилия в промяната и оптимизиране на процесуалните закони, създаване на условия за по-ефективна работа на съдилищата по гражданските и търговските дела, както и много повишаване на ефективността на наказателната политика за извършени престъпления.

Припомняме, че вицепремиерът Меглена Кунева коментира, че след като решението на промени в Конституцията вече е взето, не трябва да се връщаме назад.

Близнашки разкритикува идеите за промяна на Конституцията

Служебният премиер и професор по конституционно право Георги Близнашки отправи критики към идеите за съдебната реформа, които се отнас...

"За необходимостта от промени в Конституцията аз се доверявам повече на това, което българската Стратегия за съдебна реформа предложи. Изобщо друго правило в преговорите е, че когато веднъж вече е взето едно решение, ние не трябва да се връщаме отново", каза Кунева.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com