Чудотворна икона на "Св. Богородица" ще гостува в Бургас

5122
Чудотворна икона на "Св. Богородица" ще гостува в Бургас
Снимка: БГНЕС

Преди няколко месеца в бившия Секретен фонд на Националния исторически музей беше "открита" чудотворна икона на "Св.Богородица", съобщават от НИМ.

Тя произхожда от манастира "Св. Богородица Козиница" край гр. Драма в днешна Северна Гърция. В 1917 г. българска военна част пренася иконата в София, за да не стане жертва на военните действия, които се водят в този край в хода на Първата световна война.

Рашидов дарява икона на параклиса над Сопот

Министърът на културата Вежди Рашидов дарява икона на Свети Георги на параклиса над Сопот, в който бе извършен умишлен палеж. „С...

Иконата от Драма е една от чудотворните икони на манастира край Драма. Както личи от надписите в 1821 г. тя е обкована с ризница от злато и сребро. В нея са инкорпорирани мощите на четирима светци – Св.Харалампий, Св.Панталеймон, Св.Дионисий и Св.Петка Търновоска.

Ценната реликва ще бъде изложена от 1 до 30 август в храма "Св.Николай Чудотворец" в кв."Меден рудник" в Бургас, където живеят 120 000 българи-християни. Храмът е един от най-големите в България и е недостроен. Вътрешното пространство е в гол бетон. Независимо от това свещеник Емилиан е направил иконостас от картон и църквата вече цяла година работи и приема вярващи, извършват се бракосъчетания, кръщенето. Божидар Димитров, който е почетен гражданин, е решил, че иконата и мощите на светците ще "съберат" чрез дарения на поклонниците необходимите неколкостотин хиляди лева за завършването на строежа на Храма.

След Бургас – от 1 до 15 септември иконата ще гостува в храма "Св.Кирил и Методий" в Созопол по време на традиционните за града празници "Аполония".

Досега иконата е гостувала само в храма "Св.Неделя" в София, където бе посрещната лично от патриарх Неофит и в Гигинския манастир край Брезник.

В столицата пристига чудотворната икона на Св. Богородица

На 15 май се предвижда да пристигне чудотворната икона на Св. Богородица, "Надежда на обезнадеждените" от манастира Панагия Миртия, мит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...