Четири досъдебни производства за община Ботевград са в прокуратурата

8359
Четири досъдебни производства за община Ботевград са в прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Софийска окръжна прокуратура е образувала вече четири досъдебни производства свързани с община Ботевград. Това каза говорителят й Красимир Дерменджийски пред БГНЕС.

Три от тези досъдебни производства са за престъпление по служба. Едното е свързано с продажба на имоти общинска собственост, второто е във връзка с проект за изграждането на регионално депо за неопасни отпадъци на три общини, третото свързано с договори за асфалтиране на пътища. Четвъртото досъдебно е за финансово престъпление - свързано със строителството на улици с пари от държавния бюджет, които не са изразходвани по предназначение. Всички те се водят обаче срещу неизвестен извършител.

Пращат ботевградския кмет пак на прокуратурата заради нередности по европроект

Съмненията за нередности около кмета на Ботевград Георги Георгиев не спират, дори напротив. Действията на градоначалника, който е цитир...

БГНЕС припомня, че в Окръжна прокуратура София само от средата на миналата година до края на март месец текат около 10 проверки по сигнали за нередности в Ботевград. Три от тях са свързани с европроекти. Първият е по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия по сигнал, подаден от Министерство на регионалното развитие. Вторият сигнал, по който беше започнала проверка е на група граждани, които говорят за нередности във връзка с обществена поръчка за Регионално депо за неопасни отпадъци на три общини, което е изградено по ОП "Околна среда". По тази проверка прокурорът на 4 декември 2014 г. беше възложил финансова инспекция на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Има сигнал за нередности, свързан с европроект по договор за доставка на костюмите, декори и озвучителната техника за историческа възстановка "Последните дни на Иван Шишман". Той е от управител на фирма и е за неоснователно намаляване на плащанията към тях. По нея беше възложена проверка на ОД на МВР с оглед на данни за извършено престъпление по служба.

Проверка се правеше и след сигнал на група граждани, които изразяват съмнения за нарушения при проектиране и изграждане на Ротондата в града и депо за отпадъци. По този сигнал има изготвен и доклад на Сметната палата. Сред 10-те проверки на прокуратурата бе и тази по сигнал, че в периода 2007 – 2013 г. едни и същи фирми печелят обществени поръчки, обявени от община Ботевград.

По него прокуратурата също беше възложила проверка на АДФИ, която да инспектира обществените поръчки с участието на посочените в сигнала три конкретни фирми. Преди месеци стана ясно и че, държавното обвинение започна проверка и на кметското семейство. Има образувани преписки по сигнали срещу самия Георги Георгиев, съпругата му и близки до него хора. Поводът за тях са сигнали за укриване или неплащане на данъци.

Кметът на Ботевград в цинична разпра с фоторепортер

Кметът на Ботевград Георги Георгиев отново влезе в груба и цинична разпра с фоторепортера на botevgrad.com Радослав Маринов. Това твърд...

В края на месец март Окръжната прокуратура в София се самосезира след отворено писмо на група граждани и общественици в Ботевград за корупционния модел в града. През юни пък кметът на Ботевград Георги Георгиев бе доведен от полиция принудително в Софийската окръжна прокуратура. Това се случи във връзка със снемане на обяснения по прокурорска проверка.

На 12 май Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ прекрати членството на Георгиев в партията. Това стана, след като Бойко Борисов обяви, че кметът на Ботевград няма да бъде подкрепен от ГЕРБ на следващите местни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com