Честит ден на независимостта!

30144
Честит ден на независимостта!
Снимка: БГНЕС

На тази дата през 1908 г., точно преди 106 години е обявена независимостта на България. Тя е провъзгласена с Манифест в църквата „Св. Четиридесет мъченици” в старопрестолния град Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението до независимостта на България, държавата е трибутарно княжество. 

Годишнината ще бъде чествана с различни тържествени прояви в страната. Министър-председателят проф. Георги Близнашки ще посети Велико Търново. В 16.00 часа премиерът ще се срещне с кмета на града Даниел Панов в сградата на общината, съобщи Фокус. 

Каталуния се вдъхнови от Шотландия, прие закон за референдум за независимост

Каталунският регионален парламент прие закон, който позволява провеждането на необвързващи "консултации" за независимост от Испания н...

В 19.30 часа министър-председателят проф. Близнашки ще произнесе слово по време на тържествената заря-проверка на площад „Цар Асен I” по случай празника. На празничните прояви във Велико Търново ще присъства министърът на отбраната Велизар Шаламанов. 

От 11.00 часа на площад „Княз Александър I” Столична община организира тържествено честване на 106-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на София, ще произнесе слово за паметната за нашата история дата. 

От 10.00 часа пред сградата на община Бургас тържествено ще бъдат издигнати Националното знаме и флаговете на Европейския съюз и Бургаска община. 

От 11.00 часа пред паметната плоча на площад „Георги Измирлиев” в Благоевград ще се проведе ритуал по полагане на венци и цветя по повод 106 години от обявяване на Независимостта на България. 

От 11.00 часа на площад „Независимост” във Варна тържествено ще бъдат издигнати Националното знаме и флаговете на Европейския съюз и Варненска община. 

Премиерът на Шотландия подава оставка

Първият министър на Шотландия Алекс Салмънд, който подкрепяше независимостта, ще се оттегли от поста си и от поста на лидер на Шотлан...

В 11.00 часа на площад „Бдинци” във Видин ще започне церемонията по тържественото отбелязване на Деня на Независимостта на България.

В 10.00 часа с тържествено издигане на националния флаг пред сградата на Община Враца ще започнат церемонията по отбелязване на деня на Независимостта.

Военнослужещи от 1-ва Зенитно-ракетна бригада/база – Божурище ще участват в ритуал по поднасяне на венци в Костинброд. 

От 11.00 часа на пл. „Стефан Стамболов” в Плевен до Драматичния театър „Иван Радоев” ще започне тържественият ритуал по повод Деня на Независимостта на България. 

От 10.00 часа пред Амфитеатъра в Созопол тържествено ще бъдат издигнати Националното знаме и флаговете на Европейския съюз и община Созопол. Ще бъде отслужен празничен молебен. Ритуалът ще продължи с поднасяне на венци и цветя пред Паметната арка на загиналите за освобождението на Созопол. 

Окончателно: 2 млн. шотландци не пожелаха да се махнат от Великобритания

55,3% срещу 44,7% - това е резултатът, който предопредели оставането на Шотландия в рамките на Обединеното кралство, показват окончател...

В Стара Загора от 10.30 часа ще започне тържественият общоградски ритуал за отбелязване на Деня на Независимостта на България с поднасяне на венци и цветя пред „Паметник на загиналите във войните старозагорци” в парк „Александър Стамболийски”. 

От 10.30 часа военнослужещи от военно формирование 22 790 – Горна Оряховица ще участват в тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани на пл. „Георги Измирлиев” в Русе.От 11.00 военнослужещи от военно формирование 32 420 – Русе ще участват в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Свободата в града. 

От 11.00 часа военнослужещи и военният духов оркестър на военно формирование 22 220 – Сливен ще участват в тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на 7-ми конен полк в града.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com