Частни фирми спекулират с цената на дървата за огрев

6882
Частни фирми спекулират с цената на дървата за огрев
Снимка: БГНЕС

Независимо от нашите призиви от преди два месеца хората да си закупят дърва или да си заявят такива в държавните горски стопанства, отново тази дейност стана в последния момент и стана кампанийна. Това каза в ефира на БНР заместник-министърът на земеделието доцент Георги Костов.

По повод сигналите, че има райони в страната, където цената за кубик е скочила с 10 лева, той поясни, че реалният скок в цената на дървата за огрев е не повече от 1, 50 лв., а останалото определи като търговска спекула. Когато се увеличи търсенето на един продукт, започват и спекулации с повишаването на цената, но това е пазарно поведение, посочи Костов.

Цените на дървата за огрев няма да се повишават

Имаме готовност с 300 000 пространствени кубика, а към момента това, което е предоставено, е около 20 000 - 25 000 кубика или 10% от пр...

Заместник-министърът на земеделието поясни, че държавните горски стопанства не отказват поръчки, а осигурените дърва са на терен т.е на временен склад и не са още доставени по домовете. В цената на дървата от огромно значение продължава да бъде транспортният разход. Държавните горски стопанства не разполагат със собствен транспорт като услуга и може от там да идва напрежението, каза той.

Костов отрече твърденията на дърводобивни фирми, че новият Закон за горите е ограничил сечта, която се явява като причина за децифита на дърва и високите цени и допълни: "Промените в този закон ограничават в известена степен изсичането на малки частни имоти, което доведе до много грозни гледки и последствия в Северна България".

Що се отнася до частните дърводобивни фирми - почти 95% от дърводобива в България се извършва от частни лица, които не са в блестящо състояние, допълни доцент Костов и призна, че голяма част от фирмите за дърводобив у нас работят в сивия сектор.

Заместник-министърът предупреди още, че се увеличават случаите, в които бракониери доставят на по-ниски цени крадени дърва и подчерта: "Няма да се спрем да глобяваме не само извършителите, но и тези, които закупуват крадени дърва".

МЗХ: В момента е най-подходящото време за купуване на дърва за огрев

От Министерството на земеделието и храните обявиха, че в момента е най-подходящото време, в което домакинствата могат да закупят от гор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com