Центърът за бежанци в "Овча купел" е пренаселен

53067
Центърът за бежанци в "Овча купел" е пренаселен

Проблемите с настаняването на бежанците от Сирия в страната продължават, след като днес рано сутринта заместник-председателят на Агенцията за бежанците Стоян Петров потвърди, че бежанския център в квартал "Овча купел" вече е пренаселен.

В момента в учреждението има 1000 души, а той е предвиден за 866. Всъщност е имало и повече хора, но част от тях са пренасочени към други центрове, каза Петров в сутрешния блок на Нова телевизия.

ООН: Около 4 милиона сирийци ще напуснат домовете си през 2014 година

ООН прогнозира, че около 4 милиона сирийци ще напуснат домовете си през 2014 година, ако конфликтът ескалира, предаде АФП. Два милиона...

 

По думите му обаче не всички центрове в страната са препълнени - свободен капацитет все още има в обектите във Военна рампа и Враждебна.

За бежанците е осигурена достатъчно храна. Сумата от 1 100 лв. за издръжка на всеки бежанец не включва само разходите за нея, уточни Петров. На всеки се полагат и по 65 лв. джобни пари месечно.

„Не е тайна, че условията в този и други центрове са трудни. Тук живеят около 200 души над лимита, а това усложнява ситуацията”, каза журналистът Нидал Хлайф, който поддържа редовен контакт със сирийските бежанци. За условията в центровете вината не трябва да се хвърля само върху Агенцията за бежанците, отбеляза обаче Хлайф. „Бежанците трябва да знаят, че освен права, имат и задължения. Те трябва да участват активно в опазването на реда, на имуществото, на хигиената.”

Идват допълнителни средства за най-уязвимите бежанци

В рамките на тази седмица очакваме да дойдат допълнителни средства за подпомагане на най-уязвимите бежанци. Това каза в интервю за Аген...

От Асоциация „Свободна Сирия” настояват за подобряване на битовите условия и осигуряване на дежурни лекари в бежанските центрове. Наред с това представителите на организацията апелират най-вече за ускоряване на процедурите за получаване на бежански статут, който създава възможност за интеграцията на бежанците.

"Увеличили са се кражбите и другите престъпления, извършвани от чужденци, както на територията на „Овча купел”, така и в централната градска част, съобщи Красимир Димитров, директор на Дирекция „Обществен ред и сигурност” към Столична община. „Затова сме организирали патрули на Общинска полиция и 6-то Районно управление. Има видеонаблюдение в общинските училища и детски градини. Увеличено е сметоизвозването”, отбеляза представителят на общинската администрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com