Цените на дървата за огрев няма да се повишават

3818
Цените на дървата за огрев няма да се повишават
Снимка: БГНЕС

Имаме готовност с 300 000 пространствени кубика, а към момента това, което е предоставено, е около 20 000 - 25 000 кубика или 10% от предвидените дърва за огрев, тъй като активният сезон на търсене все още не е започнал.

Това каза пред БНР инженер Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно горско предприятие, който даде пояснения за предстоящата кампания за дърва за зимата.

МЗХ: В момента е най-подходящото време за купуване на дърва за огрев

От Министерството на земеделието и храните обявиха, че в момента е най-подходящото време, в което домакинствата могат да закупят от гор...

Нашите цени не са повишени в сравнение с миналата година и са задържани в същите нива - тези за широколистните дърва са от 30 до 40 лева, а за иглолистните от 20 до 30 лева без ДДС в зависимост от спецификата на отделните горски стопанства, посочи той.

Дамянов поясни, че няма риск цените да скочат и допълни, че посочените от него стойности се отнасят за дървата, които са на склад в гората.

Следващата операция, която касае транспортирането на дървата от гората до жилището на частния стопанин, се извършва от частни транспортни средства, върху които ние няма как да влияем, допълни той.

Дамян Дамянов поясни, че цените за потребителите на дървесина, които сами си отсичат дърва за огрев през зимата след съответните разрешителни, са значително по-ниски, новсе по-малко хора имат тази трудоспособност и го правят.

В Сливен хора с увреждения ще могат да си закупят дърва за огрев на преференциални цени

Хора с увреждания от Сливен ще могат да получат дърва за огрев за предстоящия зимен  сезон на преференциални цени, съобщава "Фокус...

За да бъдат сигурни, че дървата им са отсечени легално, потребителите трябва да следят за положена контролна горска мярка, както и сложени контролни пластмасови пластини с идентификационен номер, допълни още инженер Дамянов.

Трябва да им бъде издаден и превозен билет от служител на съответното горско стопанство - така всички тези неща гарантират, че дървата са законно придобити. Ако някъде някой има проблем, нека да сигнализира незабавно, каза той.

Нормално е при повишеното търсене специално на дървата в момента да се правят опити за незаконно транспортиране и добив, но ние сме взели съответни мерки, допълни директорът на Югозападното държавно горско предприятие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com