Цената на пшеницата пада, но не и тази на хляба

4035
Цената на пшеницата пада, но не и тази на хляба
Снимка: Getty Images

Срив в цената на пшеницата на световните борси - поевтиняването в световен мащаб е около 20 на сто в последните два месеца. Не се очаква обаче това да се отрази на цената на хляба, информира bTV.

В цената на хляба влизат както разходите за суровини, така и за заплати на служителите, инвестиции и печалбата на производителя.

България срещу Испания: У нас е по-евтино, ако караме на хляб, картофи и Coca Cola

Помните ли във времената около зачеването на Интернет и преди Facebook дори да се появи като гладен поглед в очите на „баща си&rd...

50 до 80% от цената на хляба всъщност се формира от цената на брашното. Респективно от пшеницата. А до 10% от цената енергоизточниците. Токът поскъпна, но пък газът поевтиня драстично, както и останалите горива.

Въпреки това производители на хляб и тестени изделия не очакват продуктите им да поевтинеят, а дори не изключват поскъпване.

Пекарната на Иван Петков дава работа на 30 души. Фирмата оцелява благодарение на постоянните клиенти и свитата печалба. Не вижда суровините, с които работи да са поевтинели.

„Българската търговия си е самосиндикална, специфична и много рядко се влияе в положителен смисъл от световната”, коментира управителят. Така Иван не само не очаква поевтиняване, а дори напротив – с поскъпването на тока, производствата които работят на електроенергия, дори се готвят да вдигнат цени.

За да пестят от ток в мелница в мездренското село Горна Кремена пък работят само нощем. Казват, че у нас реколтата от пшеница също е много като количество, но с лошо качество.

Хлябът в България е евтин, но не чак толкова, ако погледнем и съседите

Анкетно проучване, осъществено от международната статистическа агенция Numbeo в периода май 2011 – февруари 2014 г., разкрива как...

„На вид много хубаво брашно изглежда, но няма никакви хлебопекарни качества”, обясни мелничарят Николай Борисов.

Затова за поевтиняване на брашното и дума не можело да става. Изчислява, че при изкупна цена на пшеницата от 36 стотинки за килограм, същото количество брашно излиза оттук на 50 стотинки, при положение че, ако се спазва схемата в бранша килограм брашно трябва да е 72.

От стоковата борса отчитат поевтиняване на пшеницата с 3% у нас и с над 20 на сто в световен мащаб.

„Мрачните очаквания на хората у нас, всеки се застрахова за други страшни неща, които ще му се стоварят върху главата, затова и търговците на дребно избягват активно да свалят цените”, обясни Васил Симов от Софийската стокова борса.

От стоковата борса все пак очакват и крайните цени да паднат.

Хлябът поскъпва с 10% при скок на цената на тока

Скок в цената на хляба и тестените изделия до 10%. Това предвиждат производители, ако токът за бизнес поскъпне. Другата прогноза е свър...

Въпреки опасенията за слаба реколта на слънчогледа, от стоковата борса у нас, не е изключват цената на олиото също да падне в световен мащаб. Това ще може да се каже със сигурност в края на септември, когато окончателно ще е ясен добивът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com