ЦИК: Студентите да подават заявление за гласуване по настоящ адрес

9385
ЦИК: Студентите да подават заявление за гласуване по настоящ адрес
Снимка: БГНЕС

Студентите ще могат да гласуват на адрес различен от постоянния, само след подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес, а не само със студентска книжка, както бе досега. Това каза членът на Централната избирателна комисия Росица Матева на провелата се днес информационна среща в Бургас, предаде „Фокус”.

Разяснени бяха правата на граждани да гласуват в предстоящите избори за общински съветници и кметове и по-специално изискванията за отседналост. Те показаха и образци на бюлетини. „Тази година бюлетините за избор на кметове на общини са по-различни. Квадратчетата за гласуване не са отстрани, а местата за отбелязване на вота са разположени в средата на бюлетината”, съобщи Матева. Тя допълва, че в ляво ще е изписана партията или коалицията, а в дясно - името на кандидата. Това е наложено като изискване от изборния кодекс. Знаците, с които може да се гласува и на тези избори са Х и V, отбелязани със син химикал само в съответното квадратче.

БСП обяви кандидатите си за кметове на няколко места

Вече в няколко града Българската социалистическа партия официално издигна кандидати за кметове. Предстои и номинацията за София, която ...

Гражданите ще могат да упражнят правото си на преференциален вот само в листите за общински съветници. Това може да бъде изразено с поставяне на знак в кръгчетата със съответния номер на кандидата. В бюлетината на тези избори имената на общинските съветници няма да бъда изписани, а ще стоят на видно място в изборната стаичка. „За да е валиден гласа им, първо трябва да гласуват в квадратчето за партия и коалиция и след това вече в кръгчето, където да изразят своята преференция за даден кандидат”, информира Росица Матева, член на ЦИК. Тя допълва, че ако не е отбелязан преференциален вот, а само за определена политическа сила, гласът ще се отнесе към първия кандидат в листата на съответната партия или коалиция.

Вотът ще е невалиден, ако се гласува се пише с различен от синия химикал цвят, ако се използват различни знаци, или се поставят такива извън квадратчетата или някъде по бюлетините. Членът на централната избирателна комисия Росица Матева спомена, при срещите си с гражданите е видяла, че хората се затрудняват с вота за преференции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com