ЦИК: "Кой уши байрака" на турски не е нарушение, но Лютви Местан все пак е престъпил забраната

6292
ЦИК: "Кой уши байрака" на турски не е нарушение, но Лютви Местан все пак е престъпил забраната
Снимка: БГНЕС

Изпълнението на части от турска любовна песен и известната възрожденска песен, посветена на Райна Попгеоргиева, които имат идентични мелодии, в никакъв смисъл не може да бъде определено като нарушение на българското изборно законодателство. Това се казва в решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) по сигналите, които постъпиха след изпълнението на песента "Кой уши байрака", посветена на Райна Княгиня, последвана от изпълнение на турски език със същата мелодия.

Сигнали до ЦИК бяха изпратени от ПП "ВМРО – Българско национално движение", Съвета за електронни медии (СЕМ) и 41 народни представители, начело с Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

"Хора от кариерата" убедили депутатите от ГЕРБ да махнат Бакалов

Военни от парламентарната група на ГЕРБ са лобирали сред колегите си за предложените от БСП текстове в Закона за военното разузнаване, ...

От направената от ЦИК служебна проверка се е установило, че изнесените в трите сигнала факти "отговарят на истината". В същото време обаче не може да се възприеме становището, изразено в сигнала на ПП „ВМРО – Българско национално движение“, че изпълнението на песен на турски език представлява нарушение на правилата на предизборната кампания, казват от Комисията.

От друга страна, в края на своята реч на предизборния митинг на ДПС в Исперих председателят на партията Лютви Ахмед Местан преминава в своята реч от български на турски език, като несъмнено отправя към присъстващите граждани призив за подкрепа на ДПС на предстоящите избори за кметове и общински съветници, и като посочва и датата, на която очаква тази подкрепа – 25 октомври 2015 г., деня на произвеждането на тези избори, уточняват от ЦИК. В тази връзка Централната избирателна комисия е установила, че лидерът на ДПС е нарушил забраната за водене на агитация на език, различен от българския, тъй като в речта си е преминал на турски, и го глоби за нарушението.

Комисията оправомощава председателя на ЦИК да състави акт за установеното нарушение на Лютви Ахмед Местан, се казва още в съобщението.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

ДПС поиска свикване на КСНС

ДПС поиска свикване на КСНС. Тази позиция беше заявена от председателя на партията Лютви Местан в декларация от името на парламентарнат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com