Българското розово масло вече е защитено географско понятие в ЕС

57354
Българското розово масло вече е защитено географско понятие в ЕС

Европейската комисия утвърди наименованието "Българско розово масло" като част от списъка със защитени географски обозначения. Така етеричното масло, получено чрез дестилация на цветове от роза дамаскина, влиза в списъка с още над 1200 изделия, съобщиха от комисията.

Качеството на българското розово масло се гарантира от изискването розовите цветове да бъдат обработени не по-късно от 10 – 12 часа, след като са откъснати. Около 3 500 кг розови цветове са необходими за получаването на 1 кг розово масло. Има и специални изисквания за брането на цветовете, което трябва да става от няколко часа преди зазоряване до ранните сутрешни часове, като се откъсват само отворени пъпки.

В Казанлък представят нов хибрид маслодайна роза

На семинар на тема „Нови технологии при производството на маслодайната роза” утре в Казанлък ще бъде представен нов хибрид ...

Специфичните отличителни качества на българското розово масло са богатият и траен аромат, бледият жълто-зелен цвят, балансираният състав от летливи вещества и въглеводороди. Химическите му характеристики са тясно свързани с географските особености на района и го отличават от розовите масла, произвеждани в други части на света.

Роза дамаскина традиционно се отглежда в Розовата долина в Централна България. Наименованието ще бъде добавено в списъка на вече защитените над 1 200 европейски продукта, съобщиха от комисията.

В началото на месеца в списъка на защитените наименования попадна и ролето „Трапезица". Преди това през август филе „Елена" и Панагюрската луканка също бяха прибавени към защитените български марки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com