Българските творчески съюзи подкрепят Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

4110
Българските творчески съюзи подкрепят Ирина Бокова за генерален секретар на ООН
Снимка: БГНЕС

Творческите съюзи в България подкрепят официалната българска кандидатура за генерален секретар на ООН на г-жа Ирина Бокова, понастоящем генерален директор на ЮНЕСКО.

“Изпращаме това обръщение със съзнанието, че днес е изключително важно чрез културата да се търсят и намират нови възможности за установяване на мир и хармония между народите”, се казва в декларацията.

“Г-жа Бокова е доказала своите качества в рамките на нейните два мандата като Генерален директор на ЮНЕСКО, като инициатор на множество събития в различни региони на света и в една изключително сложна международна обстановка. Усилията й бяха оценени по достойнство и у нас – орден „Стара планина”, Почетен гражданин на София, Доктор хонорис кауза на множество наши университети. Носител е и на редица високи международни отличия, присъждани й от държавни глави и световни организации. Голям е приносът й в популяризирането на българските паметници от списъка на ЮНЕСКО, които са уникални обекти на материалната и нематериална култура и природния пейзаж”, пише още в документа.

“Като първата жена – ръководител на ЮНЕСКО към ООН, подкрепяме инициативата тя да стане и първата жена ръководител на ООН, с ясното съзнание, че това е послание не само към жените и децата по света, но и към всички жители на планетата. Убедени сме, че като евентуален дипломат номер 1 на света чрез ООН, г-жа Бокова, редом с политическите й усилия, ще покаже как културата днес е мост за общуване и гарант за просперитета на човечеството“, завършва декларацията на Творческите съюзи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com