Българските миньори са готови на крайни мерки, за да запазят ранното пенсиониране в бранша

5753
Българските миньори са готови на крайни мерки, за да запазят ранното пенсиониране в бранша

Българските миньори са готови на крайни мерки, за да запазят ранното пенсиониране в бранша, каза за Радио „Фокус” – Смолян синдикалния лидер на КНСБ в „Горубсо-Мадан” Румен Каров. Каров уточни, че не само миньорите от „Горубсо-Мадан” ще устояват тази позиция, а всички миньори от страната.

Той е провел разговори с негови колеги от „Бобовдол”, и с работещи в други мини в страната и всички те са против да се повиши пенсионната възраст на 55 години. „В сряда, на 20 май правителството, под натиска на Бойко Борисов се споразумяват да се пенсионират българските миньори на 50-годишна възраст с плавен растеж от 45 до 50 години и да остане така завинаги, а в петък от парламентарната трибуна г-н Калфин говори, че ще се пенсионират българските миньори на 55-годишна възраст, с плавен растеж от четири месеца на година. Това взриви обстановката, а на всичкото отгоре в петък се случи и нещастие, при трудова злополука в рудника загина наш колега миньор. Нашите миньори не искат да умират по забоите”, каза Каров.

БСП не подкрепя пенсионната реформа и предложи свои промени

БСП няма да подкрепи предложенията на управляващите за промяна в условията на пенсиониране и предлага своя алтернатива. Това обявиха ...

Той подчерта, че миньорите искат да се отделят категориите – миньорите да се водят 0-ва категория, 1-ва категория да са полицаи, военни и т.н.

„Миньорът плаща данък общ доход, плаща всичко и накрая като се пенсионира получава една мизерна пенсия”, каза Каров и уточни, че в „Горубсо-Мадан” средната пенсия е между 500 и 600 лв. „Ние първо даваме здравето си, второ – плащаме с живота си, накрая ще ти казват, че ще се пенсионираш на 55 години. Не го приемаме и това няма да стане! Ще блокираме икономиката на държавата, ако се наложи, ще провокираме и работата на бизнеса, ако се наложи, защото миньорът заслужава да се пенсионира на възраст 45 години, за това отговарят условията на труд. Когато подобрят условията на труд, тогава ще седнем на масата да предоговаряне въпросите за ранното пенсиониране”, каза Каров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com