X
 
 
 
 
X

Българският календар е най-старият в света и според него отбелязваме 7521 г.

556335 37
photo of Българският календар е най-старият в света и според него отбелязваме 7521 г.
  • Принтирай страницата
  • T T

Според българския календар, който е най-старият в света, отбелязваме 7521 година. Това каза Марин Кавръков, областен управител на Сливен.

Един от българските интелектуални и културни върхове е създаването на този календар, който е първи в света, посочи той. „Това, че някога сме възприели Григорианския календар и броим годините в календара от рождението на Христос, не означава, че българският календар не съществува. Наши видни историци като Йордан Вълчев, Петър Добрев и много други, са тълкували българския календар и са написали сериозни материали за него. Българският календар е по-точен от Григорианския календар и само с няколко секунди или десети от секундата се различава от астрономическия календар”, добави Кавръков, цитиран от Фокус.

„Преди календара на маите, преди китайския календар, преди Юлианския календар и преди Григорианския календар, има български календар, който е най-старият календар в света. Това е голям интелектуален, научен труд на хора, които са живели хиляди години преди Христос”, заяви Марин Кавръков. По думите му - календарът на маите, който сега е толкова популярен, датира от IX - X век.

„Когато България е била Велика България, всички са се водили по нашия календар, защото сме имали икономическото, политическото, властовото влияние върху народите и сме пренесли своята интелектуална мощ и култура. Българите сме 8 милиона, а не 80 милиона. Ако бяхме 80 милиона души, целият свят щеше да чете българския календар”, каза още областният управител на Сливен Марин Кавръков.

Древнобългарският календар е най-съвършеният в света. Това е признато официално от ЮНЕСКО. Последните изследвания показват, че началото на календара е през 5505 пр. Хр. С 12-годишния си цикъл календарът прилича на китайския, но е по-древен и по-скоро е негов първоизточник.

През 1976 г. ЮНЕСКО обявява древнобългарския календар за най-точния в света.

Годините в календара, който прабългарите са донесли по нашите земи, са били слънчеви и подредени в цикли от по 12 години и се назовавали с имена на животни, а всяка година съдържала 12 месеца, всеки със свое име.

Учените от ЮНЕСКО били поразени от гениалното решение на математическата задача с чепатото число 365. Нещо повече - древното българско летоброене предлагало същото просто правило и за високосния 366-и ден, който окончателно "преобръщал колата" дори на претендиращите за най-съвършени образци календари. Той просто бил обявен за нулев. В съответствие с древнобългарския календар годината е имала 365 денонощия. Започвала е с най-късия зимен ден, който е бил празничен. Към всяка четвърта година се е отчитал един допълнителен ден, наречен "Ден на слънцето”. Дванадесет месеца формирали четири тримесечия, като всеки месец на последното тримесечие имал 31 денонощия, а останалите два месеца – по 30 денонощия.

Редактор: Десислава Ушатова

Рейтинг: 5 от 5 - actualno.com
Теми в развитие: Правителство | Валежи | Украйна
Всички Мъж Жена
Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.
Боби
4

Боби

преди 2 месеца
Първата държава в света е ИДЕЛ, основана преди 17 000 години и е била от Китайско море до Атлантическият океан, после образуваме няколко по-малки Българий и сега се свивааме до днешните размери! Ной е бил Българин, Дева Мария и Исус също! Имали сме антична писменост и азбука: Лайнеар ! и 2, първите азбуки в света! Освен първата писменост в света, ние даваме математиката и геометрията на света, з виж още ›› атова и календарът ни е най-точният, но Москва заедно с еврейте, нарочно не дават на свата да разбере истината за нас, защото ни мраазят, заради Ной, Дева Мария и Исус!
Анонимен
3

Анонимен

преди 6 месеца
Не, няма такива доказателства. А този Български календар е аналогичен на Китайския - тръгнали сме от една махала просто. И мартениците идват от Памир и Южна Индия където и до днес ги има.
Анонимен
2

Анонимен

преди 1 година
Който не желае да приеме факта,че Българският народ е най-старият на земята,си е негов проблем!Има много исторически доказателства по този въпрос из чуждата литература.Незнайно защо?
Анонимен
1

Анонимен

преди 1 година
Ако древните българи действително са имали такъв календар защо са дощли в нашите земи без него и без собствена писменност,та се наложило братята Кирил и Методий да ни създават писменност ?\n
коментара

Добрата новина Виж ощеПродължи

София е най-добрият град за живеене в България. Това стана ясно по време на церемонията по връчване на приза "Най-добър град за живеене в България", п...
49 От Теодор Спасов
Ако не сте го гледали, то почти няма шанс да не сте чули за знаменития репортаж по Нова телевизия, в който дец...
Теодор Спасов
Знаете ли, че

Всеки ден на Земята се създават около 20 милиона тона боклук.

Последно в актуално

Затвори