"Българската Коледа" е събрала 2 163 004 лв.

10989
"Българската Коледа" е събрала 2 163 004 лв.
Снимка: БГНЕС

Благодарение на стотици хиляди българи тазгодишното издание на „Българската Коледа" успя да събере 2 163 004 лв. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който представи резултатите от XI-то издание на „Българската Коледа" в Александровска болница, предаде „Фокус”.

„От тях с близо 950 000 лв. дарителите са подкрепили 524 деца, повечето от тях страдат от вродена глухота. Закупени са лекарства на стойност 220 000 лв., 276 000 лв. са отишли за рехабилитация. Над 1 200 000 лв. са отишли за апаратура за над 30 болници” уточни държавният глава.

Повече дарители в "Българската Коледа" тази година

С около 500 повече са дарителите в кампанията „Българската Коледа” тази година. Това каза началникът на кабинета на президе...

„Инициативата ни помага да осъзнаем колко голяма е силата на проявената човешка съпричастност и доброта и че подаването на ръка на пострадалите осмисля живота ни”, каза Плевнелиев. Държавният глава обясни, че инициативата има амбицията да подобри здравето на българските деца като насърчи отговорното дарителство. Преди година решихме заедно да насочим усилията към зрението и слуха на децата. Той изтъкна, че е горд от резултатите, които се отчитат днес са много обещаващи. „Тези заболявания се развиват в ранна детска възраст. Малките деца не знаят, че те не виждат, те не се оплакват. За проблемите им научаваме на по-късен етап. За зрителните проблеми се разбира, когато деца тръгнат на училище, което е фатално късно. „Българската Коледа” си постави за цел да подпомогне болниците в страната за ранна диагностика и лечение на тези заболявания”, допълни още Плевнелиев.

Той обясни, че сетивата са връзката между човека и света, те дават възможност на детето да постигне пълния си потенциал, за съжаление някои деца още от раждането са застрашени да загубят слуха и зрението си. „Заедно гледаме напред и ще работим следващата кампания да бъде все така полезна и да си кажем в бъдеще всички заедно, че свършихме не едно, а много добри дела”, посочи още той.

Росен Плевнелив ще разгледа апаратурата, дарена на болницата със средства от кампанията. Детско очно отделение на УМБАЛ „Александровска" получи третото по ред дарение от четири апарата на обща стойност 88 416 лв., по линия на инициативата „Българската Коледа", която тази година се проведе под мотото "За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com