Българите в Гърция най-много след албанците

7819
Българите в Гърция най-много след албанците
Снимка: Getty Images/Guliver

Българите са втората най-многобройна чуждестранна група след албанците в Гърция. Това каза Екатерина Димитрова, трудовото аташе на България в Гърция, предаде Фокус.

„Българската миграция в Гърция е една от най-големите в страните на ЕС. Тя се създаде постепенно в течение на последните 20 години, хармонично се вписа в гръцкото общество и значителна част от нея пребивава трайно в страната”, посочи Екатерина Димитрова. Тя обясни, че българите започват да идват в Гърция след 1991 г., първоначално като сезонни работници, след 1994 г. все повече остават на постоянна работа, най-вече в Северна Гърция.

Борисов: Спасителен план за Гърция още няма, гърците викаха "победа", а сега искат пари

Спасителен план за Гърция още няма. Това коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Малко Търново, предаде „Фокус”...

„Икономическата криза в България от 1997 г. предизвиква голяма емиграционна вълна ( 1998 – 2003 г. ), през този период се счита, че българите са около 70 000 души и около 50 000 души са сезонните работници, те се установяват в континенталната част на страната и в по-големите острови. Втората вълна ( 2005 - 2011 г. ) е свързана с премахването на изискването за визи и присъединяването на България към ЕС. По неофициални данни на гръцката полиция нашите граждани, пребиваващи в страната са около 200 000 души ( 120 000 постоянно пребиваващи и 50 - 80 000 сезонните работници) и са втората най-многобройна чуждестранна група след албанците”, каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com