Българите пътуват все по-често зад граница

6265
Българите пътуват все по-често зад граница
Снимка: Thinkstock/Guliver

Българите пътуват все по-често зад граница. През април 2015 г. посещенията ни в чужди страни са с 14,2% повече в сравнение със същия месеца на предходната година, показват данни на НСИ.

Отчетен е ръст на посещенията в Белгия (с 60,1%), Великобритания (с 54,8%), Австрия (с 39,5%), Чехия, Франция, Гърция, Италия, Германия и др. В същото време намаляват пътуванията към Украйна, Русия, Сърбия, Румъния, Македония.

Най-голям относителен дял от общия брой пътувания формират тези с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) - 41.8%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия - 30.3%, и пътуванията със служебна цел - 27.9%.

Статистиката за първите три месеца на годината пък показва, че 578.8 хил. български граждани са реализирали туристически пътувания. Преобладаващата част от тях - 83.5%, са пътували само в страната, 13.8% - само в чужбина, а 2.7% са пътували както в страната, така и в чужбина, съобщават от още НСИ.

Най-много туристически пътувания са реализирани от българите на възраст 25 - 44 години (43.2%), като 87.8% от тях са пътували предимно в страната. По-голямата част са били с цел посещение на близки. Относителният дял на самостоятелните пътувания без резервация в страната е 95.2%, а на тези в чужбина - 89.7%.

От Външо предупреждават да сме внимателни при пътуване в Македония

Във връзка с предстоящи масови прояви в Република Македония през следващите дни, МВнР препоръчва на българските граждани да планират ма...

Средният разход при пътуване с лична цел е 189.66 лв. в страната и 654.32 лв. в чужбина. Същевременно разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 173.03 лв. в страната и 1 068.46 лв. в чужбина.

Колко са посещенията на чужденци в България, при хората от кои държави има отлив, както и още данни прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com