Българите не зачитат първата помощ, смятат доброволци от БЧК

18903
Българите не зачитат първата помощ, смятат доброволци от БЧК
Снимка: БГНЕС

Под мотото "Бъди герой. Спаси живота. Първата помощ е за всеки, навсякъде!" в Борисовата градина се изви жива верига в подкрепа на спасяването на човешкия живот, предаде БГНЕС.

Доброволци от БЧК и граждани, които се включиха в техните инициативи, отбелязаха Световния ден на първата помощ като символично се хванаха за ръце, за да направят голям кръг в центъра на столицата. "Това се случва в един и същ час в цял свят и е символ на така наречената "верига на спасяването в първата помощ", тоест четирите задължителни стъпки, които човек трябва да знае", каза Петранка Недялкова, директор на столичната организация на БЧК.

Първата стъпка е проверка на съзнанието и дишането, втората обаждане на телефон 112, трета е свързана с това, че при липса на дишане незабавно да се започнат съживителни действия, а четвъртата стъпка се прилага в случаите на външно кръвотечение. Всяка година на втората събота от септември страните по света отбелязват Световния ден на първата помощ. На този ден в много държави се провеждат редица дейности с цел информиране на гражданите за това колко е важно да знаят как да оказват първа помощ.

Петранка Недялкова обаче смята, че у нас хората не са много заинтересовани да се научат да оказват първа помощ. Според нея те нямат вътрешната убеденост, че това е наистина много важно. "Те оценяват или осъзнават, че това е важно само когато се случи наистина бедствието", каза жената. Според нея всеки трябва да се замисли как би се чувствал, ако той е пострадал, но до него да няма човек, който може да реагира адекватно. Надеждата й обаче е в младите хора. Много младежи вече са преминали през структурите на БЧК в цялата страна.

В Борисовата градина днес доброволци на БЧК демонстрираха оказване на помощ в случай на катастрофа и в случай на изгаряне. Кирил бе един от тях. Той ни разказа, че има интерес към медицината и иска да стане лекар. Налагало му се е два пъти да оказва първа помощ – на жена с епилепсия и на жена с инфаркт. Кирил днес съвсем професионално и обстойно показа и какво задължително трябва да има в една чанта за оказване на първа помощ. Едно от нещата, които не трябва да излизат от чантата е триъгълната кърпа, която може да се използва за превръзка за спиране на артериално течение или за обездвижване на счупена ръка. В чантата разбира се трябва да има и стерилни материали – памук, марля, лепенки, а също и вода. При ухапване от куче например е доказано, че от голяма полза е сапунената вода. Много хора не знаят, че в такава чанта трябва да има термо фолио, което запазва телесната температура при замръзване. Тъй като човек, не носи със себе си такава голяма чанта обаче е хубаво, в портфейл или дори в дамската чанта да има някои от тези неща. Кирил смята, че инцидент може да се случи с всеки и затова е добре хората да се научат как да помагат, още повече, че с тези знания може да спасят някой близък за тях човек.

След бедствията, които се случиха в последните няколко години хората все повече осъзнават колко е важна първата помощ и колко е смислено да помагат, зави Мария Христова, която е заместник-председател на БМЧК. Тя смята, че може би все повече се замисляме и узряваме за това да се обучаваме за реакция при бедствия, за работа при бедствия и при първа долекарска помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com