Българите извън страната ще могат да гласуват на референдума

8801
Българите извън страната ще могат да гласуват на референдума
Снимка: БГНЕС

След близо два часа дебати и процедурни хватки, поименна проверка на кворума и прекъсване на заседанието, депутатите от Народното събрание (НС) успяха да приемат едва два параграфа от закона за референдумите, информира БГНЕС.

Депутатите измениха Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, като дадоха възможност и на български граждани извън територията на страната да могат да участват в референдуми.

Другата приета поправка урежда техническото произвеждане на референдум и избори за местна власт 2 в 1.

Според Михаил Миков съвместяването на двете функции от страна на избирателните комисии ще доведе до хаос в изборния ден, ще забави изборния процес, ще затрудни гражданите и ще се формират опашки. "Да му мислят членовете на избирателните комисии, които ще трябва да подготвят протоколи за избор на кмет, за общински съветници, за преференциите и отделно за референдума и всичко това в разумно време", каза Миков.

Припомняме, че във вторник тази седмица, 1 юли, правната комисия одобри предложението за национален референдум с въпросите на президента Росен Плевнелиев.

Днес в пленарна зала процедурни стъпки, поименна проверка и поискана почивка по време на дебатите бяха инициирани от парламентарната група на ДПС във връзка с предложение на Георги Кадиев за поправка, която в крайна сметка не се прие. Самият Кадиев не бе в зала, за да защити своето предложение, което стана причина за изказвания между депутатите от различни групи.

Предложението на Кадиев се отнасяше до това на референдум да не могат да бъдат поставяни въпроси, засягащи права на българските граждани, както и националната сигурност. Същевременно той искаше изключване на забраната гражданите да се произнасят чрез референдум относно евентуален импийчмънт на президента.

"Съгласно конституцията основните права на гражданите са неотменими, тоест не могат да се отменят дори чрез референдуми", каза Четин Казак в защита на предложението на Георги Кадиев. Според него единственият орган, който може да промени тази глава от конституцията, а именно основните права на българските граждани, е Велико Народно събрание.

Предложенията на Кадиев обаче не срещнаха подкрепа в никой друг, освен в групата на ДПС. "Няма да подкрепим поправката на г-н Кадиев и поправката на ДПС, защото заприличва на обща манджа", каза Юлиян Ангелов от Патриотичния фронт.

Депутатите спориха дали думата "засягащи" основни права да не се замени с думата "ограничаващи", като според Янаки Стоилов, ако народът бъде попитан относно разширяване на неговите права, това не би трябвало да е проблем.

След това от ДПС поискаха почивка, а по-късно и поименна проверка на кворума. Последваха прегласуване, лични обяснения и други процедурни стъпки, иницииарни от ДПС. До отлагане на гласуването обаче не се стигна и предложенията на Георги Кадиев бяха отхвърлени, а депутатите продължиха с парламентарен контрол.

През следващата седмица предстои Народното събрание отново да гласува по закона за референдумите, като се предвижда намаляване на изискуемите прагове за валидност на референдума, както и по-малък брой подписи за неговото иницииране.

Кюстендилци на референдум, но без жителите на кв. "Изток"

Референдум, иницииран от Коалиция "За Кюстендил" ще се проведе в неделя. Общественото допитване ще съдържа следните три въпроса: Подкр...

Одобрените въпроси от правната комисия при провеждане на референдум са:

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

Правната комисия одобри предложението за референдум на Плевнелиев

Правната комисия одобри предложението за национален референдум с въпросите на президента Росен Плевнелиев, предаде БГНЕС. Въпросите...

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждането на изборите и референдума.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...