България се присъединява към Европейската космическа агенция

35074
България се присъединява към Европейската космическа агенция

Правителството одобри проекта на Споразумение за Европейска кооперираща държава между правителството на България и Европейската космическа агенция (ЕКА) и упълномощи министъра на икономиката и енергетиката да го подпише при условията на последваща ратификация.

Европейската космическа агенция е междуправителствена организация, която реализира космическата политика на ЕС. В дейността й участват още Швейцария, Норвегия, Канада, а редица страни водят преговори за бъдещо участие. От държавите-членки на Съюза само България и Хърватия нямат подписани споразумения с ЕКА.

Гигантски сблъсък е "родил" Луната

Проби, донесени от мисиите "Аполо", съдържат доказателства, че Луната е образувана от удар на планета колкото Марс в Земята преди 4,5 м...

Присъединяването на страната ни към дейността на агенцията ще осигури достъп на българските предприятия и научни организации до проекти за разработване и внедряване на високотехнологични продукти и услуги.

Поради липса на споразумение с агенцията, до този момент български предприятия и изследователски организации нямат право да участват в проекти, финансирани от нея, дори и като подизпълнители. Споразумението ще стимулира развитието на иновативните малки и средни предприятия и тяхната конкурентоспособност. То ще насърчи създаването на нови работни места във високотехнологични сектори на индустрията и услугите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com