България се договаря с Израел за стоманена ограда за границата си

9507
България се договаря с Израел за стоманена ограда за границата си
Снимка: Idobi

България и Унгария проучват възможността за придобиването от Израел на стоманени огради за своите граници, каквито Израел е издигнал с Египет.

Това каза израелски бизнес източник, пожелал анонимност и цитиран от агенция Ройтерс, предаде БГНЕС.

Български и унгарски официални представители са признали, че са направили предварителни запитвания за купуването на такива огради. "Предполагам, че става дума именно за това, защото сътрудничеството между (израелски и български) министерствата на вътрешните работи и сигурността е доста интензивно,", каза Райко Пепеланов от българското посолство в Израел пред Ройтерс. Той допълни още, че на този етап не могат да бъдат дадени повее подробности, но страната ни може да ползва опита на Израел.

Идеята за такива огради, които може да стигнат 5-6-метрова височина и ще бъдат оборудвани с бодлива тел отгоре, с камери и сензори за движение, ще предизвикват спомени от времето на Студената война за разделенията в Европа. Тя ще вбеси и официалните представители на ЕС, които смятат, че не това е пътят за справяне с бежанската вълна, коментира Ройтерс.

Оградата, към която е проявен интерес, бе построена от Израел за три години и завършена през 2013 г., за да пресече притока на имигранти от Африка и нападенията на ислямистки бунтовници. Израелското правителство плати за нея 380 милиона долара. Подобна ограда би струвала на чуждестранни купувачи близо 15 на сто по-скъпо, казват източници от израелската индустрия.

В Унгария министерствата на външните работи и на търговията заявиха, че "не разполагат с информация за текущи преговори с Израел за закупуване на загражденията".

Израелски източник каза, че е рано да се говори за подобни сделки и като причина посочи бюджетни ограничения и политическата чувствителност в ЕС към издигането на стени, за да се контролира потока от бежанци.

Израел има такава стена по 230-километровата граница с Египет.

Унгария вече е изградила висока 3,5 метра телена ограда по границата си със Сърбия, а България монтира такава ограда по границата си Турция. Но израелската гранична ограда ще бъде по-висок, по-добре оборудвана и ще има по-сложна електронна защита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com