България разполага с третото по обем културно наследство в Европа

11427
България разполага с третото по обем културно наследство в Европа
Снимка: БГНЕС

България разполага с третото по обем културно наследство в Европа. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев на официално закриване на проекта “Повишаване на административния капацитет на служителите от МВР за превенция и разкриване на престъпления, свързани с културното наследство на Република България”, предаде „Фокус”.

„В началото на миналата година в качеството си на заместник-министър, сегашният министър на вътрешните работи Веселин Вучков и министър Вежди Рашидов откриха този проект”, обясни той.

ДАНС пресече трафик на културни ценности

ДАНС пресече трафик на културни ценности. На 05.12.2014 г. на територията на община Сливен е проведена специализирана операция на Държ...

„България разполага с третото по обем културно наследство в Европа”, заяви той. „Проектът, който приключи, постигна няколко важни неща - освен повишаване на капацитета, обмена на опит с италианските колеги, беше разширена и базата данни на МВР, така че да обхване и откраднатите артефакти, да подпомогне работата ни по разкриване на престъпления, свързани с културното ни наследство”, каза още зам.-министърът и добави, че сега пилотно се довършва базата данни и от другия месец вече ще тръгне и реално.

По темата за регистъра за културното наследство Филип Гунев обясни, че в момента са в ситуация, в която задачата им, която е поставена, е да охраняват една голяма банка, само че не знаят какво има в нея, нито колко, нито къде от банката и когато нещо изчезне. „Ние като държава трябва да си поставим за цел някакви срокове и задачи, и да търсим европейски средства – такива има”, заяви зам.-министърът. „В рамките на следващите няколко години да можем да изградим такъв регистър, за да може да подпомага нашата работа, защото това е от изключително значение за нас и би било от изключителна помощ”, обясни той и добави, че вече е направена първата стъпка, създавайки този регистър на откраднатите артефакти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com