България подготвя антитерористично законодателство до края на април

21915
България подготвя антитерористично законодателство до края на април
Снимка: Getty Images

България ще направи промени в законите си заради глобалната заплаха за терористична дейност. Това стана ясно след днешното заседание на Министерския съвет.

Правителството одобри доклада за дейността на Междуведомствената работна група, която извърши анализ на мерките и дейностите, предвидени в Резолюция 2178 на Съвета за сигурност на ООН от 2014 г. и на Стратегията за борба с тероризма в Сирия и Ирак, приета на 20 октомври 2014 г. от Съвет "Външни работи" на Европейския съюз.

Въз основа на документа кабинетът формулира конкретни предложения за предприемане на стъпки на национално ниво, включително промени в нормативната уредба, административни и организационни мерки по отношение на превенцията и противодействието на тероризма, радикализацията и екстремизма.

Предвижда се създаването на четири междуведомствени групи към МВР с участието на представители от МВнР, Министерството на правосъдието, ДАНС и ДАБ, които да предложат изменения и допълнения в Закона за чужденците в Република България, Закона за влизането, пребиваването и напускането на Република България на гражданите на Европейския съюз и членовете на техните семейства, Закона за българските лични документи и Закона за убежището и бежанците.

Учредява се и междуведомствена работна група към Министерството на правосъдието с участието на представители на академичните среди и правоприлагащите органи, която да изготви сравнително-правен анализ на уредбата на тероризма с оглед Резолюция 2178 на ООН, както и да предложи необходими законодателни изменения в Наказателния кодекс.

Промените в законите трябва да бъдат предложени до 30 април тази година.

Предвижда се и въвеждането на редица практически мерки, насочени към засилване на националния потенциал за противодействие на тероризма, радикализацията и екстремизма.

Конфликтът в Близкия Изток и "Ислямска държава" са прекалено близо до границите на България, за да можем да си позволим да не обръщаме сериозно внимание на въпроса. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов след заседанието на Министерски съвет.

Елитът на ислямските духовници поиска образование за борба с екстремизма

По време на конференция срещу тероризма водещи ислямски духовници от цял свят призоваха за образователни реформи срещу религиозния ек...

По думите на Митов, групата отговаря на нуждите България да промени законодателството си по отношение на променящата се среда за сигурност и заплахите от тероризъм, особено когато става въпрос за чуждестранни бойци или "Ислямска държава" и други терористични организации. Министърът обясни, че това дебат на световно ниво и България е длъжна да отговори на новата променена среда за сигурност и на заплахите, които съществуват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com