България осъдена заради цифровизацията

7581
България осъдена заради цифровизацията
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Европейският съд в Люксембург се произнесе срещу начина, по който бе въведена цифровизацията на ефира в България. Делото стартира по настояване на Европейската комисия заради нарушена конкуренция при избора на мултиплекс оператори.

Докато българското правителството не отстрани нарушенията, на България ще бъде наложена глоба между 9 хил. и 200 хил. евро на ден. Все още не е ясно откога започва налагането на глобата и размерът й. България трябва да плати и разноските по делото.

Четири години затвор на първа инстанция за собственик на пловдивска кабеларка

Собственикът на кабелната телевизия "ТВ САТ КОМ" Красимир Кирев е получил четиригодишна ефективна присъда за присвояване от Пловдивск...

От Министерството на транспорта и информационните технологии заявиха, че ще коментират по-късно днес, предаде КРОСС.

Както стана известно веднага след провеждането на конкурсите за мултиплексите, и шестте бяха спечелени от близки до банкера Цветан Василев офшорни компании и така бе наложен монопол върху целия сектор. Конкурсите започнаха при правителството на Станишев, а бяха приключени по време на първото управление на Борисов. Те бяха спечелени от „Хану Про" и „Тауърком", която впоследствие стана НУРТС, за 15 години. ЕК заведе делото по искане на австрийската ORS, която не бе допусната до конкурса. Началото на цифровизацията бе отбелязано и с най-скъпата рекламна кампания, финансирана от държавния бюджет с 10 млн. лева. Срещу тази сума в ефира се въртя клипът, в който възрастен мъж питаше: „Абе, как бе младеж, как да го свържа?"

Цифровизацията в момента е в сериозна криза, която се отразява и на зрителите - те не могат да гледат обещаните преди цифровизацията много повече ефирни програми. Голяма част от получилите лицензи за ефир телевизии нямат интерес да преминат към безплатно излъчване, а някои от големите канали се отказаха да се излъчват в ефир по-малко от година след качването им на мултиплексите.

Според анализатори монополът в разпространението на ефирните програми има пряка връзка с тази ситуация.

КЗК: Хората не приемат цифровизацията

Избраният модел на преминаване от аналогово към изцяло наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване е довел до отлив на интереса къ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com