България не успява да интегрира добре имигрантите

8351
България не успява да интегрира добре имигрантите
Снимка: Gettyimages.com

България е на последните места по интеграция на имигранти от трети страни и изостава в прилагането на политики с тази цел. Това показва проучването на индекса на политиките за интеграция на икономическите имигранти в 38 държави. Страната ни е класирана на 31-во място.

Интеграцията на имигранти не е приоритет на правителството и то не взема необходимите мерки. Промените в политиките, които виждаме, са по линия на европейското законодателство, които сме задължени да транспонираме в националното си законодателство. Това каза пред БНР Звезда Ванкова, докторант в университета в Маастрихт, по повод класацията.

Центровете за прием на бежанци във Финландия са препълнени

През настоящата година броят на бежанците, търсещи закрила от Финландия, е достигнал рекордни стойности и центровете за прием във Финла...

"Този индекс се прави в период от 4 години. Последните данни за България са от 2010 година, но картината до 2014 година не се е променила значително, защото това не е приоритет на българското правителство и не се вземат необходимите мерки. Промените в политиките, които виждаме, са по линия на европейското законодателство, което ни задължава да прилагаме стандартите на европейско ниво", заяви Ванкова. По думите й такива области са защита от дискриминация и събиране на семействата, където имаме прогрес. 

"Там, където е оставена държавата сама да кове своите политики, нещата не са се променили. Изоставаме драстично в областта на образование от това, което се случва в другите държави членки и дори от новите членки на Европейския съюз в Централна и Източна Европа", обясни обаче Ванкова.

Според нея важните мерките, които трябва да бъдат взети, са подготовката на българското общество да приеме имигрантите. "Мерките, които другите държави членки вземат, се простират от това да се работи с родителите на децата имигранти до работа с родителите на приемащото общество и работа със самите учители, защото те са агентите, които променят нещата на практика", заяви Звезда Ванкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com