България може да загуби евродепутати

3923
България може да загуби евродепутати

Редица държави членки на ЕС, сред които и България, могат да загубят евродепутати, а няколко, сред които Франция, Великобритания, Италия и Испания ще имат по-голям брой представители в ЕП, показва доклад, цитиран от европейския портал Юрактив.

Броят на евродепутатите от България, Унгария, Чехия, Литва ще бъде драстично намален въз основа на предложение на водещ евродепутат. Британският либерал Андрю Дъф, който е член и на комисията по конституционните въпроси на ЕП, направи прогнозата въз основа на Лисабонския договор, който дава право на парламента да прави предложение за бъдещия състав на Европейския съвет.

Очакваното присъединяване на Хърватия към ЕС на 1 юли 2013 г. също ще допринесе за промени, показва докладът на Дъф.

Преди Хърватия да се присъедини към ЕС през юли догодина, нейните гласоповадатели ще изберат свои национални депутати да работят като членове на ЕП за остатъка от мандата на парламента. Така броят на евродепутатите ще достигне 766 души. Но на изборите за ЕП през юни 2014 г. хърватските евродепутати ще бъдат включени в броя от 751 души въз основа на Лисабонския договор. Това очевидно ще изисква съкращаване на броя на евродепутатите на други страни.

Преброяването на населението, проведено в 27-те страни членки на ЕС показа най-драстично обезлюдяване в България, която сега има 7 351 633 души, с 582 000 по-малко спрямо преди 10 години. Според предложението на Дъф България, която сега има 18 евродепутати, ще разполага с две места по-малко на изборите през 2014 г. и с четири по-малко през 2019 и 2024 г.

Редактор: Георги Иванов

Супа топчета и шопска салата в Европарламента

Супа топчета, шопска салата и кекс „България" са родните ястия, включени в рецептурника на Европарламента. Най-често такова е ме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество