България може да приеме още 1500 бежанци при ново квотно разпределение

4738
България може да приеме още 1500 бежанци при ново квотно разпределение
Снимка: Gettyimages.com

Европейската комисия (ЕК) потвърди официално, че предлага увеличение със 120 хиляди на броя бежанци за разпределение между страните членки. Освен от Италия и Гърция, ще се разселват и бежанци, пристигнали в Унгария.

Постоянен правно обвързващ механизъм за квотно разпределение на бежанци, но този път в много по-големи размери, е поискал председателят на Еврокомисията Жан Клод Юнкер по време на работен семинар на комисарите през изминалите два дни, стана ясно от говорителя Наташа Берто.

Задържаха миниван с мигранти край Малко Търново

Миниван с 16 чуждестранни граждани е бил задържан тази сутрин край село Бръшлян, община Малко Търново. Това заяви говорителят на Гранич...

"Председателят Юнкер предложи на колежа преразпределянето на още 120 хиляди души от три държави: Гърция, Италия и Унгария. Това ще бъде в допълнение към онези 40 хиляди, които вече бяха предложени за преместване от Италия и Гърция",обясни Берто. 

От Институцията засега не дават подробности за критериите за изчисление на квотите за съответните държави и дали в тях ще има промени. 

По предишната формула за прием на бежанци от Италия и Гърция те бяха в размер на населението, БВП, ръст на безработица и досегашен брой подадени молби за убежище. Делът на България, който тя оспори, беше 1,25%. 

Хипотетично, ако квотата се запази, от 120 хиляди души, това би означавало да приемем още 1 500 бежанци, освен онези 500, на които правителството вече се съгласи, съобщава БНР.

ДНК анализ потвърди участието на българите в трагедията със задушените в камион бежанци

ДНК анализът от пробите, взети от шофьорската кабина на камиона, в който бяха открити 71 починали бежанци на магистрала в Австрия, е по...

Целият пакет законодателни предложения включва още завишено бюджетно финансиране, включване на Балканските страни като сигурни държави, от които не може да се приемат бежанци, както и други мерки за охрана на външните граници. Текстовете ще бъдат формално одобрени от Еврокомисията във вторник, а в сряда Жан-Клод Юнкер ще ги представи в реч пред Европейския парламент.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com