България има вече 38 готови депа за отпадъци

7268
България има вече 38 готови депа за отпадъци
Снимка: gabrovo.bg

Официално вчера зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, заедно с кмета на Балчик Николай Ангелов, на Добрич - Детелина Николова, областния управител д-р Маргарита Новоселска откриха претоварната станция в местността "Момчил" край Белия град. Тя е част от регионалната система за твърди битови отпадъци за регион Добрич, която обслужва осемте добрички общини и шуменската Никола Козлево. При откриването зам.-министър Живков заяви, че страната ни има заложени 54 съвременни депа, като 38 са готови, а по други 9 се работи в момента, предаде Стандарт нюз.

"Проблеми имаме в Бяла, Разлог, Ямбол. Добрич е един добър пример и важният ефект от проекта е, че освен екологосъобразното третиране на отпадъци, има площадки за рециклиране, защото отпадъкът е ресурс и ще бъде полезен за общините. Страната ни трябва до 2020 г. да рециклира 70 на сто от строителните отпадъци и над 50 на сто от битовите отпадъци. Аз смятам, че след година-две ще говорим вече и за нулеви отпадъци предвид новите технологии, които навлизат" - заяви Живков. Кметът Н. Ангелов съобщи, че следващата седмица общината обявява обществена поръчка за избор на изпълнител за рекултивиране на старото сметище.

Депо за отпадъци до Виена - с парк и дом на птици и редки животни

Не навсякъде сметищата са приятно място за разходки, но във Виена депото Раутенвег е превърнато от общината в атрактивна дестинация. Вс...

Той припомни, че претоварната станция, която се очаква да бъде дооборудвана в най-скоро време, ще обслужва трите морски общини - Шабла, Каварна и Балчик. Капацитетът на съоръжението общо е 12 351 т годишно. Изградена е инсталация за сепариране, поставено е съоръжение за компостиране на зелени отпадъци с капацитет до 1 647 тона годишно. Завършена е и довеждащата инфраструктура. Целият проект включва изграждане на регионално депо за ТБО с. Стожер, което бе открито през март т.г., две претоварни станции – настоящата в Балчик и още една в Тервел, и строителството на довеждащата инфраструктура до Регионалното депо с. Стожер – електропровод и пътна връзка.

Бенефициент на проекта, чиято стойност е малко над 38 млн. лв. Програмата за управление на отпадъците на община Балчик предвижда до края на 2018 г. въвеждане на фамилно компостиране. До 2017 г. трябва да се реновира пречиствателна станция Албена, необходимите инвестиции за което са 32, 5 млн. лв. Същият е и срокът да бъде изграден трети утаител и дълбоководно заустване на ПСОВ Балчик, като за това са нужни 18 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com