Българи в Гърция: Не може да сложиш кепенците на една страна

11033
Българи в Гърция: Не може да сложиш кепенците на една страна
Снимка: Getty Images/Guliver

"Не може да сложиш кепенците на една страна". Това заяви Светослав Павловски, който живее в южната ни съседка от 15 години, предаде Нова тв.

„Гърция винаги е била на стратегическо място и е подкрепяла правилните решения за Европа и за целия свят. Трябва да сме по-оптимистични", коментира д-р Боянка Костадинова в директно включване от гръцката столица.

Лагард: Гръцкият референдум ще е безсмислен след вторник

Директорът на МВФ Кристин Лагард заяви, че планираният от гръцкото правителство референдум по условията на спасителния план ще бъде нев...

"Хората са спокойни, няма паника. Разбира се, притеснени са за утрешния ден, но вярват, че народът ще бъде подкрепен, което ще даде едно спокойствие на Балканите", допълни тя.

"Проблемите не са малко, но решения винаги ще има", заяви тя.

Костадинова живее от 20 години в Гърция и смята, че сега единствената икономическа възможност за страната е в ръцете на инвеститорите.

Павловски също не е притеснен: "Гърция се намира на най-важното място в Европа. Няма начин тя да бъде променена и изместена. Когато нещата се решават с глава, винаги ще има решение на този въпрос. Смятам, че гърците ще си решат проблемите".

Гръцкият парламент одобри провеждането на референдум

На извънредно заседание гръцкият одобри провеждането на референдум за предложенията на кредиторите на 5 юли. "За" гласуваха 178 от 30...

Управителният съвет на Европейската централна банка се събира днес на фона на увеличаващата се вероятност от дефолт на Гърция, предаде АФП, позовавайки се на информация от ЕЦБ.

Управителният съвет, в състава на който влизат шест членове на Изпълнителния комитет на банката и 19 управители на централни банки на страните от еврозоната, е упълномощен да взема решения за отпускане на извънредни заеми на гръцките банки.

При създалото се положение – липса на споразумение между Гърция и кредиторите й за продължаване на финансовата помощ след 30 юни и насрочения от премиера Ципрас референдум на 5 юли - голяма е вероятността Атина да изпадне в дефолт по плащанията и страната да бъде обхваната от банкова паника. Пред банкоматите от вчера се вият дълги опашки от хора, теглещи парите си.

Ройтерс предава, че в една трета от банкоматите в Гърция запасите от евро за свършили. В 35% от терминалите вече не може да се теглят пари, уточнява агенцията. Банките са обещали обаче да попълнят резервите им. Само за един ден от гръцките банки са били изтеглени близо 600 милиона евро.

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис увери, че страната му продължава да се бори за постигане на споразумение с кредиторите до крайния срок – вторник, 30 юни, когато приключва втората спасителна програма за Гърция. Това е и датата, на която страната трябва да изплати 1,5 милиарда евро на МВФ. Невъзможно е плащането да се извърши без кредиторите да отпуснат средства.

Според Варуфакис ЕЦБ трябва да действа и да плати директно на МВФ 1,5-те милиарда евро. ЕЦБ ни дължи 1,9 милиарда евро. Нека ги даде на МВФ, каза той пред журналисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество