Бъчварова пристигна в Гърмен сред скандирания на протестиращи

9686
Бъчварова пристигна в Гърмен сред скандирания на протестиращи
Снимка: БГНЕС

Къде бяхте досега? Елате тук пред микрофона на площада. Няма какво да правите в общината. С такива скандирания вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова бе посрещаната от протестиращите пред сградата на община Гърмен, където тече срещата, на която ще се търси решение на проблема с ромите, предаде БГНЕС.

Преди да влезе в сградата, Бъчварова чу мощно освиркване: "Мафия!", а един от протестиращите я посрещна с думите: "Г-жо Бъчварова, харесваме Ви, обичаме Ви, но Ви молим да ни помогнете за проблема с ромите, защото той е основният в Гърмен. Чуваме по медиите, че Интерпол издирва този и онзи, а те са в кв. "Кремиковци". Никой не ги търси".

Вътрешният министър обеща на гражданите да застане пред тях и да даде информация, след като се запознае с обстановката и чуе мненията на кмета, областния управител и директора на благоевградската полицията.

Напрежението в Гърмен ескалира в навечерието на 24 май, когато над 200 роми нападнаха българите в гърменския квартал "Заграбе".

Днес пред сградата на общината са се събрали около 200 души, които развяват четирите национални трибагреника. Три от тях са обърнати обратно, което според местните е знак за война. По-рано протестиращите вдигнаха блокадата на кръстовището между селата Гърмен, Марчево и Ковачевица.

"Не вярвам тази среща да реши проблема с ромите", заяви обаче председателят на неправителствената организация "Гражданска съвест" Андон Балтаджиев. Според него още преди години е констатирано, че 129 сгради от ромския квартал "Кремиковци" на село Марчево са за събаряне. След като е изтекъл срокът, в който живеещите в тях е трябвало да го направят доброволно, не са взети никакви мерки. Балтаджиев подчерта, че това не е война срещу обикновените роми, а срещу тези, които обитават незаконно квартала. Сред тях има и издирвани за престъпления. 

Същевременно от регионалното министерство съобщиха, че 124-те заповеди за премахване на незаконни строежи в землището на гърменското село Марчево са влезли в сила преди 3 години и строителният контрол ще започне действия по премахване на постройките.

От официалната позиция на ДНСК става ясно, че принудителното премахване е спряно през декември 2013 г. (по времето на кабинета „Орешарски” – бел.ред.) до решаване на жилищния проблем на засегнатото население. От писмо от 12 декември 2013 г. на Министерството на инвестиционното проектиране - ДНСК е видно, че временно е спряно изпълнението по принудителното премахване на незаконните строежи на основание чл.277 от АПК до решаване на жилищния проблем на засегнатото население.

Днес от ДНСК с официално писмо до областния управител на Благоевград Бисер Михайлов и кмета на община Гърмен Минка Капитанова отправят запитване дали причините, които са основание за временно преустановяване на принудителното премахване на незаконните строежи са отпаднали, т.е. дали е осигурено настаняване на лицата, които обитават незаконните постройки.

ДНСК отново ще отправи до извършителите покани за доброволно премахване на незаконните постройки. Ако не бъдат предприети действия за доброволно премахване, ДНСК ще започне процедура за избор на изпълнител за принудително премахване, заявяват от дирекцият

Същевременно местните дадоха срок до 2 юни незаконно настанилите се да бъдат изселени, като заплашиха с гражданско неподчинение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com