Бъчварова: Ще има проверки за адресите не само в ромската махала, но и на всички жители в Гърмен

10611
Бъчварова: Ще има проверки за адресите не само в ромската махала, но и на всички жители в Гърмен
Снимка: БГНЕС

Ще се направят проверки за адресните регистрации не само в ромската махала, но и на всички жители в общината. Това каза пред протестиращите пред сградата на общината в Гърмен вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС.

По отношение на незаконните постройки, които са 124, Бъчварова обясни, че ще се действа според закона. "Те не могат да се разрушат, ако общината не е намерила жилища за временно настаняване", каза тя.

Бъчварова заедно с главния секретар на МВР и местната власт търсиха решение на проблема с хората в ромската махала. Тя се задържа в общината близо два часа, като пристигна с час по-късно, след като на масата за разговори вече бяха седнали главният секретар на МВР Георги Костов, областният управител Бисер Михайлов, общинският кмет Минка Капитанова, директорът на ОД МВР – Благоевград Христо Разсолков, главният архитект на Гърмен и граждани.

След излизане от общинската администрация Румяна Бъчварова веднага се насочи към площада, където се бяха събрали вече около 500 души. Вътрешният министър бе обградена от плътен кордон журналисти и полицаи, които я следваха докато прекоси улицата и стигна до площада. Хората в Гърмен я помолиха да се качи на подиума пред микрофона, за да може да я виждат и да я чуват. Тя обаче отказа, взе микрофона, но не успя да осъществи визуален контакт заради многото камери около нея.

"Справедливостта трябва да е за всички, тъй като и ромите са български граждани. Фактът че представители на институциите са тук говори за сериозността на проблема и желанието ни да го разрешим. Ние ще приложим всички мерки, допустими от закона. Не може напрежението да продължи да съществува по този начин", каза Бъчварова. Тъй като непрекъснато бе апострофирана от жителите на Гърмен част от речта й остана неразбрана.

"Ела след седмица пак" – с тези думи и освирквания жителите на община Гърмен изпратиха Румяна Бъчварова. Хората непрекъснато викваха: "Катуница 2", "МВР със смях в Гърмен", последваха освирквания и скандирания "Мафия".

Преди да влезе в сградата, Бъчварова чу мощно освиркване и възгласи "Мафия!", а един от протестиращите я посрещна с думите: "Г-жо Бъчварова, харесваме Ви, обичаме Ви, но Ви молим да ни помогнете за проблема с ромите, защото той е основният в Гърмен. Чуваме по медиите, че Интерпол издирва този и онзи, а те са в кв. "Кремиковци". Никой не ги търси".

Пред сградата на общината се бяха събрали около 200 души, които непрекъснато се увеличаваха. Хората развяваха четири национални трибагреника, като три от тях бяха обърнати обратно – което означава знак за война. При пристигането си Бъчварова помоли хората да определят трима от тях, които да влязат на разговорите. Човек от залата излезе и каза да влиза контактната група от трима протестиращи, само при положение, че обърнат знамената, което хората сториха.

Всеки искаше да й каже колко е тежко положението и как МВР не може да се справи със ситуацията. Гражданин се оплака, че е бил бит, а министър Бъчварова го посъветва да пусне жалба

След 10-минутен разговор с протестиращите Румяна Бъчварова си тръгна към автомобила, изпратена с викове "Ела след седмица пак". Между вървящата напред Бъчварова и движещите се след нея протестиращи бе направен кордон от полицаите, сред които и групата за борба с безредиците.

Напрежението в Гърмен ескалира в навечерието на 24 май, когато над 200 роми се сбиха с българите в гърменския квартал "Заграбе".

По-рано днес от ДНСК съобщиха, че през 2012 г. са издадени 124 заповеди за премахване на незаконни строежи, извършени от лица от ромски произход, в местност "Падарката", землище на село Марчево, община Гърмен. По 10 от съставените констативни актове производството е прекратено. Заповедите са били издадени след изготвени 134 броя констативни актове от служители на Регионален отдел "Национален строителен контрол" – Благоевград.

"Спорове не се решават с брадви и камъни. Ситуацията в Гърмен ескалира, защото държавата и местната власт са липсвали години наред. ДПС като партия, която е управлявала общината в последното десетилетие, трябва да обясни защо не са взети мерки за незаконните постройки и кражбите", заяви днес в Благоевград Димитър Делчев от Реформаторския блок. Според него законът трябва да се прилага еднакво към всички и незаконните постройки трябва да се премахнат поетапно, независимо дали са в махала или в центъра на града. В противен случаи се създава ситуация на беззаконие, каза още той.

От своя страна относно ситуацията в Гърмен бившият земеделски министър Мехмед Дикме отбеляза, че в случая липсва партията, издигнала кмета Минка Капитанова (ДПС- бел.ред.). Той коментира, че "походът" на движението в ромските махали би бил достоен за похвала, ако действително е спечелена подкрепата на жителите им, но случаят може да не е такъв.

Мехмед Дикме: Политиците навиват пружината на бомбата на етническия конфликт

Ако в България някога ще има етнически конфликт, той няма да е между българи и турци, между християни и мюсюлмани; етническият конфликт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com