Бъчварова: Нищо не пречи бежанският поток да се насочи към България

3704
Бъчварова: Нищо не пречи бежанският поток да се насочи към България
Снимка: БГНЕС

В момента могат да дойдат хора от всички страни, но основният поток е през зелена граница с Турция. Следим много внимателно границите с Македония, Сърбия и Гърция. Това заяви в ефира на bTV министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова във връзка с бежанската криза в Западните Балкани.

Според нея нищо не изключва възможността при провал на другите бежански маршрути, да се разкрие нов през България. Бъчварова припомни още, че е много важно всеки нелегален имигрант, който влезе на наша територия, да бъде регистриран.

Хиляди демонстрираха във Виена в защита на бежанците

В австрийската столица Виена около 20 хил. души снощи излязоха на демонстрация в подкрепа на имигрантите. Конкретният повод за акцията...

По повод случая със загиналите 71 бежанци в камион в Австрия, сред които и четири деца, Румяна Бъчварова каза, че „става въпрос за интернационална форма на престъпност”. В хода на разследването бяха арестувани четирима българи. „Българите са задържани, имаме информация за тях и активно участваме в самия процес на изясняване на обстоятелствата”, допълни още Бъчварова.

Според министъра на вътрешните работи целта на ограда по границата е да се канализират нелегалните имигранти към граничните пунктове, за да може да се премине към регистрация. Румяна Бъчварова допълни, че и в България изграждаме съоръжение като по границата с Унгария.

Ситуацията с наплива от бежанци и имигранти към Европа в неделя вечерта обсъдиха евродепутатите от Комисията по външни работи, а в четвъртък темата ще бъде водеща в Комисия по правосъдие и вътрешни работи. В края на седмицата в Люксембург ще заседават външните министри, информира БНР.

Предложената Европейска програма по миграцията все още среща несъгласието на редица правителства, както и мудните срокове за промяна в европейските закони за ефективна борба с трафикантите и разпределението на миграционното бреме.

Според Меркел по-нататъшното съществуване на Шенген може да е под въпрос

Според Ангела Меркел нерешеният въпрос за мигрантите в Европа може да постави под въпрос целесъобразността на по-нататъшното съществу...

На 9 септември председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще изнесе реч за състоянието на Съюза в Страсбург пред евродепутатите. Очаква се да бъдат съкратени и сроковете по някои законодателни инициативи, като сред най-належащите са постоянна задължителна квотна система за преразпределение на бежанци и поправки в Директивата за процедурите за предоставяне на убежище с определяне на страните от Западните Балкани като "сигурни държави на произход".

В ефира на телевизията Румяна Бъчварова коментира ситуацията с международните присъди за автокрадеца Ярослав Димитров-Яро. "Правораздавателната система е неадекватна на извършените престъпления", заяви министърът. "Смисълът е да се опитваме да ограничим рецидива, но този тип явления са много разнообразни и иновативни и следим това развитие, като се опитваме да го предотвратим”, допълни още тя.

„Ярослав Димитров е казус не само на МВР, трябва да се намери и законодателно решение, да се произнесе съдебната власт”, каза още Бъчварова. По думите на министъра гривните за домашен арест трябва да бъдат тествани, да бъдат законодателно уредени и тогава да бъдат прилагани.

„Разработваме регистър на този тип престъпления, така че да знаем във всеки един момент колко от тях са с навлезли в сила присъди”, допълни още Бъчварова. Тя даде пример и с убийството на студентката във Велико Търново: „Убиецът – също тежък рецидивист, който не е бил в затвора, а е трябвало да бъде там”. „Ситуацията е много показателна за състоянието на правораздавателната система”, каза още министър Бъчварова.

Европа и "варварите"

Госпожа Меркел и господин Оланд са сериозно обезпокоени от хилядите „варвари“, които наводняват Европа. Програмите за предо...

По повод тежкото убийство на АМ „Струма” и това, че извършителят Емил Чачев-Ембака все още не е заловен, министър Румяна Бъчварова каза, че това са трудностите, които идват с работата на МВР. „Полицията не винаги може да се справи, не искам да се оправдавам”, каза тя. Бъчварова допълни, че всяка седмица й докладват за знакови случаи, като убийството в Борисовата градина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com