Бунтът "Синя зона" в задънена улица, готвят се по-мащабни протести

8572
Бунтът "Синя зона" в задънена улица, готвят се по-мащабни протести

Протестите около новите правила за паркиране я центъра на София явно ще продължат неопределено време, тъй като изход засега не се вижда. От общината не взимат конкретни решения, а гражданите са категорични, че няма да отстъпят.

"Не сме склонни на компромиси по нашите искания, тъй като считаме че общината все още не е създала каквито и да е условия в града, за да може да събира подобни такси, използвайки практики на европейските страни. Искаме просто да бъдем изслушани и да се съобразят с предложенията ни", каза пред БНР администраторът на фейсбук групата “Не на данък паркиране!” Гергана Владкова.

Днес няма да има решение по исканията за правилата за паркиране

Транспортната комисия в Столичния общински съвет днес ще обсъжда няколко доклада, единият от които са корекции, усъвършенстване по На...

Днес предстои извънредно заседание на транспортната комисия към Столичния общински съвет, на което ще се разгледат предложенията на гражданските организации за промяна на платеното паркиране в града. На заседанието ще присъстват и протестиращи срещу платените стикери за спиране пред дома.

По думите на Владикова общината очевидно не е склонна засега да прави отстъпки, освен леко за размера на таксата.

"Тяхната концепция е свързана с намаляване на трафика в центъра, осигуряване на чист въздух, свобода за пешеходците и пр. Наредбата в този й вид не работи за постигане на тези цели, категорична бе тя.

Ние преди четири години се сблъскахме с проблема и знаем, че отново няма да се получи нищо, само ще си дадем парите. Ние сме склонни да се съгласим, ако решат да ни маркират с талони да платим не повече от 5 лв., които да покрият стойността на самия пропуск и труда на служителката, която ще ни въведе в базата данни. Има  и друга гледна точка и тя е на хората, които нямат коли, и на пешеходците, които искат да има свободни тротоари. На тротоарите се паркира, защото общината все още не е построила паркинги. Важно е да кажа на хората, че общината в бъдеще ще разширява тези зони за паркиране, така че нашата битка е принципна. Ние не желаем който и да е човек да  бъде изнудван да плаща, за да паркира колата около дома си, каза още Гергана Владкова.

Столичани масово не одобряват новите правила за паркиране

69% от столичани не одобряват предвидените нови цени за паркиране в синя и зелена зона. Цената от 2 лева за 1 час престой в синя зона...

По думите й вече има такива практики и в други градове на страната - Стара Загора, Ямбол и др., но за нас не е ясно общините под какъв предлог въвеждат такива зони. Имаме и подписка в подкрепа на отвореното писмо, която ще внесем днес. Владкова каза още, че фейсбук групата е събрала около 1400 подписа. Това е подписка различна от тази на гражданско движение “Днес”, която е събрала хиляди подписи.

Специално  “Днес” са неправителствена организация и не съм чула да има политически амбиции, както я обвиняват някои от управляващите. Аз като обикновен граждани не приемам, че СОС има правомощията да прави каквито иска изменения в наредбата. Г-жа Фандъкова нарече това бюрокрация, но за мен това е подигравка с хората. Ако няма организация, която да предизвика шум по въпроса в медиите, обикновеният граждани много трудно може сам да защитава правата си. Вече има подадени жалби в съда, а ние сега ще подадем нашата.

"Надяваме се г-жа Фандъкова да отмени влизането в сила на наредбата, докато не бъдат изчистени текстовете, за да може да се спаси и време, и нерви, и пари на данъкоплатците. Чакаме днешната среща и ако нашите искания не бъдат удовлетворени, очаквайте доста по-големи протести", предупреди Владикова.

 Редактор: Георги Иванов

Замразяват бунта "Синя зона"

"Толеранс в името на диалога и гражданите". Под това мото „ДНЕС“ и Фейсбук групата „Не на данък паркинг ...“ ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество