Бунт в националното хореографско училище, директорката не искала "селските" народни танци

26991
Бунт в националното хореографско училище, директорката не искала "селските" народни танци
Снимка: Стандарт

Учениците от Националното училище по танцово изкуство излязоха на бурен протест с искане за оставката на директорката Анна Донева, предаде Канал 3.

Деца играха хоро пред вратите на учебното заведение с тъпани и скандираха своите искания. Издигнати бяха плакати "Оставка", "Не на порнографията", "Долу Донева", "Искаме си съблекалните!", "Искаме да танцуваме!" и др.

Сградата на 13-о училище става филиал на НГДЕК

В сградата на 13-то училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" да се провеждат занимания на ученици от горните класове на Класическ...

Пред училището имаше и полицейско присъствие.

Около 70-80 ученици от 11 и 12 клас от паралелките по народните танци твърдят, че са дискриминирани за сметка на класическия и модерния балет.

"Държавният ни изпит трябваше да се проведе на сцена, но директорката каза, че такава за нас няма" заявиха момичета и момчета.

Те обясниха, че веднага след като излезли на протест им съобщили, че се е намерила сцена, където да изтанцуват дипломния си спектакъл.

Директорката не харесвала народните танци, смятала ги за "селски" и имала намерение да закрива паралелките, защото тя самата била балерина, разказват още децата.

209 училища в страната са в "дървена" ваканция

Лошите метеорологични условия продължават да създават затруднения за нормалното провеждане на учебния процес на много места в България....

Заради бунта зам.-министърът на културата Боил Банов, пристигна в училището, за да разговаря с директорката. След близо 2-часова среща с ръководството и Анна Донева, чиято оставка искат децата, Банов заяви, че Министерството на образованието влиза на комплексна проверка в хореографското училище. Принципал на учебното заведение е именно културното министерство.

Банов пое ангажимент към децата, че министерството пуска конкурс за директор на училището, което е част от исканията им.

При всички положения, обаче сегашните абитуриенти ще завършат с директор Данова. Новият директор ще управлява учебното заведение най-рано от следващата учебна година. Зам.-министърът обясни, че няма пречка настоящата директора да се кандидатира отново.

Той не пожела да вземе страна в спора, преди да е приключила проверката на просветното министерство, но призна, че е чул доста притеснителни неща от децата. Директорката пък има съвсем друга версия.

Междувременно родители на протестиращите ученици също дойдоха да ги подкрепят и потвърдиха, че директорката има неглижирано отношение към народните танци.

ПФ иска повече пари за образование и по-високи заплати за учителите

Патриотичният фронт предлага промени в Закона за българската просвета. Това заяви на брифинг в парламента депутатът от Патриотичния фро...

Родителите са изпратили днес писмо до министъра на културата Вежди Рашидов, в което също застават зад децата си.

В писмото те изреждат проблемите на децата си и посочват, че директорката е бивша възпитаничка на балетното училище, което не завършила, поради което в последните 4 години, откакто е начело на школото, е предприела реванш.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com