Бумът на фестивалите у нас: Възраждане на кулинарните традиции

35151
Бумът на фестивалите у нас: Възраждане на кулинарните традиции

Фестивалните традиции в България безспорно се възраждат и в момента изживяват истински възход. Не става въпрос обаче са стандартните фестивали - музикални, танцови, фолклорни. От няколко години се наблюдава бум на едни по-различни фестивалите - такива, които поставят в центъра си определен продукт, характерен за конкретен район.

Целта е битовата традиция по места да не бъде загубена и забравена от новите поколения. Организаторите на подобни фестивали са категорични, че храната е изключително важна част от местната култура, а и от българската култура като цяло, и затова тя трябва да бъде почитана и уважавана.

Едни от най-веселите подобни фестивали нямат дългогодишна традиция, но набират все повече популярност, което е и основната причина все повече населени места да узряват за идеята за свой празник.

Примерите са много.

Само преди дни например жители на осемте села в Подгорието празнуваха провеждащият се вече трета година Фестивал на кестена в петричкото село Коларово.

"Идеята е с този фестивал да популяризираме културата и бита на хората в Подгорието и нашето природно богатство", заявява кметът на Коларово Атанас Гошев.

По-рано пък в Дряново организираха първия национален Фестивал на ореха, в който посетителите имаха възможност да се възхитят на таланта на местни майстори сладкари, които предложиха вкусни сладки, торти и хапки с най-различни орехи - смлени, счукани, на ядки, орехова паста и др.

"Да възродим и развиваме традициите в отглеждането на този толкова полезен плод е основната ни цел", споделят организаторите на празника.

През февруари пък в град Априлци се организира четвъртият Фестивал на сланината и греяната ракия, който привлича освен много гости, и известни кулинари.

Основната атракция на празника са конкурсите за най-вкусни ястия със сланина и "най-блага" греяна ракия.

Преди месец пък се проведе шестото издание на Фестивала на чушките и доматите, традиционните храни и занаяти в Куртово Конаре. Местни майстори показваха как се прави лютеница, а стотиците посетители имаха възможност да опитат освен доматения специалитет, и много други традиционни храни от региона.

Всяка година тонове суджук се изяждат и в не по-малко атрактивния Празник на горнооряховския суджук. Първото му издание е през 2007 г., а от тогава насам всеки път фестивалът събира хиляди гости, които стават свидетели на интересни готварски състезания и дегустации.

Тази година начало беше дадено на още един фестивал - този на боровинките, който се проведе в Троянския Балкан. Състезание по бране на боровинки и демонстрация на най-добрите рецепти с боровинки забавляваха стотиците гости.

Варна ще бъде домакин на фестивал на меда

От 6 до 16 ноември във Варна ще се проведе фестивал на меда. Производители на мед и пчелни продукти ще се разположат в специално издиг...

За поредна година в Троян пък се проведе Фестивал на сливата.

"Фестивалът е свързан с основен поминък на Троянския край – отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия и други сливови продукти. Дава възможност за изява на любителското творчество и развитието на занаятите, представя атрактивни демонстрации и ритуали", заявяват организаторите.

"Фестивалът дава възможност за развитие на една доказана и приета от местната общност традиция. Обединява традиционен поминък, занаяти, творчество - запазена марка на Троянския край. Също така предоставя възможност за провеждане на образователна линия в областта на сливопроизводството и опазване на природната среда и не на последно място - създава атрактивна туристическа дестинация и засилва ролята на културата за обогатяване на живота на общността", допълват те.

Фестивал на един от най-обичания зеленчук у нас - картофа, провеждат в Трън. Освен изложба на различни сортове картофи, организаторите успешно привличат гости и с множество кулинарни картофени изкушения - картофена баница, пица с картофи, картофи с билки, огретен, картофено роле, картофени кюфтета, картофени бошета и много други.

Първи национален фестивал на ореха

Национален фестивал на ореха ще се проведе за пръв път у нас в събота, 18 октомври. Домакин на събитието е казанлъшкото село Голямо Дря...

В Севлиево пък, по традиция от 2006 г. всеки октомври се провежда Фестивал на тиквата. Причината точно там да се организира такъв празник е, че регионът на Севлиево е известен с производството си на тикви, и дори градът шеговито е наричан от местното население Тиквенбург.

По време на празника се провеждат различни конкурси за атрактивни тикви, на които местни производители участват със своята продукция. Има съревнования за най-тежка тиква, най-дълга тиква, най-малка тиква, тиква с най-нестандартна форма, най-красиво декорирана тиква и т.н.

Според експерти бумът на подобни фестивали се дължи на възраждането, което изживяват българските традиции, но също така и на осъзнаването на значението на традиционните продукти, които в днешно време се намират все по-трудно и съответно, стават все по-ценни.

"Храната е етничен белег, един от факторите за социално общуване на хората и е свързан с културата и бита, със структурата на семейството. В храната и храненето са намерили отражение както занятието, поминъкът на хората, така и тяхното материално състояние. С това храната и храненето на българите се явяват важен дял от материалната култура, с помощта на който се изясняват редица етнографски, исторически и социални процеси", смята етнологът Николай Колев.

Именно заради осъзнаването, че традиционните български продукти и храната като цяло е част от културната ни идентичност, организаторите на фестивали у нас полагат усилия да бъде даден акцент на регионалните особености, които да запазят българската кулинарна традиция жива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com